La Granja de la Costera celebra la festa de la Promesa amb TV

VICENT GARCIA PERALES.-
Este poble de quasi 400 habitants, que ha celebra enguany els 400 anys de la data fundacional, acaba de tancar les festes de la Promesa, dedicades al Pare Sant Francesc. Segons conta la tradició, la pesta de còlera de 1890 va cessar com a conseqüència de les rogatives dels grangers i grangeres a este sant italià, amb la qual cosa van prometre solemnement que cada 10 d’agost traurien el sant pels carrers del poble i li farien festa gran.

Els actes van començar la vespra, amb una cercavila a càrrec de la banda de música de la localitat, després d’un Festival de Jocs Tradicionals. La nit de dimarts va tindre per protagonista el sopar de germanor ja típic. Els grangers i grangeres s’ajunten a l’Avinguda del poble per celebrar un sopar faixat, seguit de música i ball. L’Ajuntament convida a tothom a la beguda i la picadeta, al mateix temps que regala a cada casa del poble una planteta amb l’alfàbega típica d’estes festes.

I és que les andes del Pare Sant Francesc van totes plenes d’esta herba aromàtica que uns utilitzen per a la cuina, com és el cas de les pizzes, i altres, com a ací a la Granja de la Costera, es duen en andes. Una vegada acabada la processó, tothom es llança damunt de les andes per agarrar una rameta d’alfàbega, perquè diuen que purifica la casa i, com que està beneïda i tocada pel sant, és un garant de salut i protecció que no pot faltar en les llars grangeres.

Per finalitzar la festa, la Regidoria de Festes de l’Ajuntament va organitzar una projecció interactiva de fotos antigues del poble. Els veïns i veïnes es van donar cita a les instal·lacions esportives, on es van projectar vídeos relacionats amb els 400 anys, a més de vora mig miler de fotos cedides per famílies particulars. Posteriorment, amb música festera, els xiquets i xiquetes van gaudir d’un bany nocturn a la piscina municipal.
Enguany el poble de la Granja ha tingut la sorpresa d’haver rebut la visita del programa “En connexió” de RTVV Canal 9, que ha gravat els jocs tradicionals del dia 10 d’agost de vesprada, amb una abundant assistència dels xiquets i xiquetes del poble.
Tots els vídeos i la descripció de les activitats dels 400 anys es poden consultar en el diari digital de la Granja de la Costera http://granjadelacostera.blogspot.com.