La Font celebra el seu 700 aniversari envoltada de veïns i multitud de valencians

Els assistents gaudiren amb la crema de fogueres o balls tradicionals

La Font de la Figuera va celebrar amb escreix els seus 700 anys d’història el passat divendres i dissabte. L’ajuntament de la localitat va preparar diversos actes per tal de fer més gran la commemoració d’una efemèride que porta mesos preparant al màxim. I perquè lluïra encara més, el consistori va voler fer partícips a totes les veïnes, veïns i visitants a aquesta celebració extraordinària.

Divendres a la nit es van cremar set fogueres a la Plaça Major que representaven els set segles de convivència de la població. El foc va ser, doncs, l’element central dels actes d’obertura oficial de l’aniversari.

Dissabte passat es va iniciar, a les 10:30 del matí, la Cavalcada del 700 Aniversari, en la qual participaven una missatgera, que portava a cavall la carta de poblament, un grup amb vestits medievals, una representació dels primers pobladors de la Font, gegants i cabuts de la vila, entre d’altres components i les regines de les danses, a més de diverses autoritats.

D’aquesta manera es va lliurar la carta de poblament a l’alcalde de la localitat, Vicente Belda. A més, el dissabte es va inaugurar una escultura commemorativa al jardí de la Font de Baix, creació de l’artista local Joan Calabuig, juntament amb la inauguració del Jardí «700 aniversari», en el qual es va tancar una càpsula del temps que contenia la memòria i testimoni de la gent del poble.

Finalment, la comitiva es va dirigir a la Plaça Major on els balladors, juntament amb les regines de les danses, Ángela Calatayud i Ana Pla, van interpretar la tradicional dansa de l’Ú de la Font. Per finalitzar, es va servir un vi d’honor, elaborat i envasat especialment per al 700 Aniversari, que va estar obert a tots els veïns i veïnes.

En paraules de l’alcalde, Vicente Belda, des de la «institució que representa i engloba tot el poble, que recull l’alè de totes i tots els fontiguerenses», es va voler «sense excloure ningú, sense renunciar a res i ningú» , un any d’incitació al «compromís al progrés». En aquest sentit, l’alcalde de la Font, afirma: «tots i totes estem convidats a viure el present, fer-ho digne del nostre passat i guanyar un futur ple de progrés, de treball, de democràcia, de justícia, d’igualtat, de solidaritat i llibertat. Fem 700 anys i estrenem el futur».

La presidenta de la comissió organitzadora del 700 aniversari, Irene Vila, també ha afirmat sentir-se «orgullosa per com es va desenvolupar la celebració». Va destacar l’acollida de les persones que no van voler perdre’s aquest acte i va agrair a tots aquells i aquelles que van fer possible amb la seua col·laboració un aniversari, si cap, més especial».

Tal com ha manifestat el portaveu de l’ajuntament de la Font, Vicent Muñoz, «han estat molts mesos d’esforç i preparació. Volíem que totes les veïnes, veïns i visitants se sentiren més fontines i fontins que mai, perquè, al cap i a la fi, celebràvem una cosa de tots, el 700 aniversari de la nostra Font de la Figuera». I continua, “aquestos punts de trobada han de servir-nos per a valorar, també, la diversitat i la pluralitat que ens fa grans com a poble”.

A més, el consistori també va voler agrair el treball i dedicació del delegat pel 700 aniversari, Alfons Llorenç. El que va ser en el seu dia comissionat pel 750 aniversari del naixement del Poble Valencià i assessor del president de la Generalitat Valenciana, va afirmar: «l’únic protagonista absolut d’aquesta celebració ha estat i serà el poble de la Font de la Figuera. És per això que preteníem fer partícips els habitants perquè totes i tots es sentiren implicats i la millor manera de fer això possible va ser mantenir un diàleg constant amb tots els sectors «, va indicar Llorenç.

Per part de la Generalitat van estar presents el dissabte, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Rafael Ripoll i el director general d’Administració Local, Vicente Saurí. També van assistir el diputat Joan Baldoví, el parlamentari d’aquesta coalició a les Corts Valencianes, Fran Ferri, tots dos pel grup Compromís, i la diputada pel grup PSPV, Pilar Carrión. A més del secretari del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet i el secretari general del PSPV de la Canal-la Costera, Xavier Simón.

L’acte també va comptar amb la prescència de la Secretària de Unió Gremial de València, Fina Piles i el President de ATA (Asociació de Treballadors Autònoms), Rafael Gil.

També van assistir els alcaldes de Moixent, Agullent, Montesa, la Granja de la Costera i Fontanars dels Alforins, a més de diversos directius d’associacions del poble, empreses i altres organismes locals i valencians. L’ajuntament també va voler tindre el detall de convidar i ubicar dins del protocol a totes i tots els ex-regidors. En paraules de Vicent Muñoz, “gràcies a la seua tasca, ens trobem també on estem”.

Però els actes que commemoren el 700 aniversari de la Font no van acabar el dissabte. El dilluns es va inaugurar el Jardí Na Brianda Maça, la que va ser senyora territorial de la població. A més, en l’agència de lectura es pot visitar l’exposició sobre la mestra Ana María Ibars i la seua filla, la pedagoga Raquel Payà. Ambdues van destacar en l’àmbit de la docència i van estar vinculades a la Font de la Figuera.

Foto: David Navalón