La Casa Santonja de l’Olleria rep una ajuda per a convertir-se en museu d’història local, vidre i artesanies

roda-001Els fons permetran fer visitable la planta baixa i l’andana

La regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de l’Olleria ha signat un conveni amb l’Agència Valenciana de Turisme per a la ubicació a la Casa Santonja del Museu d’Història Local, Vidre i Artesanies. Un projecte que compta amb el finançament de l’ens adscrit a la Conselleria de Turisme, que ha atorgat una ajuda de 39.950 euros per a realitzar la primera fase d’este projecte.

Una volta finalitzades les obres de renovació integral de la coberta de l’immoble i de reforçament de l’estructura, el proper objectiu de la regidoria de Patrimoni és condicionar l’interior de l’edifici per poder donar-li ús públic. Tot i que la grandària de la vivenda nobiliària possibilitarà que en un futur aculla diversos usos, tots ells giraran a l’entorn del projecte d’ubicar-hi el Museu d’Història Local, Vidre i Artesanies. Un infrastructura museística que d’una banda, permetrà arreplegar i donar valor a la història local, centrada en l’economia del vidre, i d’altra possibilitarà la creació d’un espai visitable que contribuïsca a impulsar la projecció turística de l’Olleria.
Des de l’Agència Valenciana de Turisme s’ha tingut en consideració el projecte presentat per l’Ajuntament de l’Olleria, ja que “possibilita el sorgiment de recursos a l’interior de la Comunitat Valenciana per a incorporar-los a l’oferta existent”.

Àgueda Micó, regidora de Patrimoni, ha explicat que els fons econòmics que ara s’han obtingut s’invertiran en condicionar una gran sala expositiva a la planta baixa de l’immoble, i fer visitable l’almàssera que hi ha al subsòl. La subvenció també permetrà actuar a la barana de l’escala de la casa, de fusta i forja, i completar part dels elements ceràmics dels esglaons. Així mateix es rematarà la tercera planta, o andana, on es posaran finestrons i s’enrajolarà el terra.

La regidora del Bloc ha pronosticat que esta intervenció quedarà finalitzada a principis del 2010. “Estem molt contents perquè amb esta fase anem a aconseguir que a la fi la Casa Santonja torne a tindre obertes les portes al públic. La idea és crear en l’andana, a l’última planta, una exposició permanent dedicada al vidre i als treballs tradicionals de la localitat, com el vímet. La sala que s’habilitarà a la planta baixa acollirà exposicions i actes culturals més generals”. A més d’inaugurar estes obres, per al 2010, la regidoria de Patrimoni té com a objectiu trobar finançament per a rehabilitar les pintures murals que hi ha a la primera planta de l’edifici.