La 26a MIT a la Vall d’Albaida inicia cinc jornades d’intensa activitat cultural

Presentació Mostra de Titelles L’acte inaugural constata l’evolució del festival durant els últims anys

La Mostra internacional de titelles a la Vall d’Albaida va obrir este dimecres, 10 de novembre, la seua 26a edició amb un acte d’obertura amenitzat pel saber fer del valencià Edu Borja que dóna pas a cinc jornades d’intensa activitat repartida en 18 poblacions de la comarca. A més, la jornada inaugural va comptar amb l’estrena absoluta d’una obra, Del otro lado del árbol d’Elfo Teatro; un espectacle de carrer sorprenent per la seua originalitat a càrrec d’Iñaki Mata; la presència de dues companyies estrangeres, els italians de Vivaoperacircus i el cubà Christian Medina del Retablo; amb un total de huit funcions i un taller. D’esta forma, queden constatats des de la primera jornada els principals trets del festival: el caràcter comarcal, la vocació internacional, el punt de referència dels titellaires autòctons i una programació variada i de qualitat per a grans i menuts.

Presentació Mostra de TitellesEn definitiva, des d’un principi apareixen “les principals línies de rellançament del festival que es van posar en marxa ara fa tres anys amb el nomenament de Vicent Vila com a director artístic”, segons va manifestar Filiberto Tortosa, president de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, durant l’acte obertura com a resposta a la necessitat de continuar cuidant el certamen perquè “és una de les nostres principals senyes d’identitat”. Tortosa també va palesar el manteniment del nivell d’exigència respecte de l’edició anterior “quan vam deixar el llistó ben alt” fruit del treball realitzat així com de la unió d’esforços entre tots els àmbits de l’administració i de la iniciativa privada.

Per la seua banda, la directora general de Turisme d’interior, Pilar Collado, va quantificar en un 35% els visitants de la Comunitat Valenciana atrets pels esdeveniments culturals “que desestacionalitzen l’ocupació”; per això, va felicitar la comarca per impulsar un producte diferenciat en este sentit exemplificat en la Mostra internacional de titelles. Durant la seua intervenció, l’amfitrió de la cita, Juan José Beneyto, alcalde d’Albaida, va manifestar el seu “orgull” per acollir l’inici del festival i la seua implantació i estabilització en els últims anys.

En representació del SARC de la Diputació de València va acudir a l’obertura la responsable de festivals, Rosa Martí, qui va destacar la gran quantitat de professionals implicats en un certamen d’estes dimensions. Finalment, Maria Cloquell, en nom de la Fundació Bancaixa, també va valorar la constant evolució de la mostra i el compromís de l’obra social de l’entitat “amb les propostes que apropen la cultura al públic” com ocorre amb la MIT de la qual són patrocinadors des de fa disset anys.