L’institut Simarro acull una activitat per a millorar els suports als discapacitats

75 persones han participat al seminari

El passat dimarts va concloure la segona part del seminari “Activitat interactiva per a millorar els suports a les persones amb discapacitat”, celebrat al saló d’actes de l’institut Simarro de Xàtiva. Al seminari, que forma part del projecte Idipower subvencionat per la Unió Europea, han participat un total de 75 persones, entre elles professionals, familiars i persones amb discapacitat procedents de diferents Centres de la Comunitat Valenciana associats a Copava que han treballat conjuntament en la recerca de factors “d’èxit” per a un model de suport centrat en la persona.

Copava ha liderat aquesta activitat assolint l’objectiu de promoure el debat, l’escolta activa i la reflexió, partint de les mateixes experiències de les persones participants i generant un espai d’igualtat i respecte entre tots els col·lectius implicats amb el món de la discapacitat. Es van crear 4 grups de treball i les persones participants escollien el grup del qual volien formar part.

Les conclusions de cadascuna de les taules de treball van ser exposades en la última hora del matí del dimarts i de les quals es poden destacar:

1.Qualitat de vida i projecte personal: Es necessari creure i fer visible a la societat que les persones amb discapacitat tenen somnis, desitjos i projectes de vida que poden ser assumibles amb el suport apropiat.

2.Exercici de drets: Els drets de totes les persones han de ser innats però seguint el model social, la societat ha de previndre i ajudar en els suports necessaris a què les persones amb discapacitat intel·lectual arriben a ser feliços i tindre una qualitat de vida adequada. “Hem d’escoltar-los i deixar que participen en les decisions que afecten la seua pròpia vida. Tot està relacionat: tinc dret a ser feliç, a participar en la comunitat, a triar govern, a triar treball o el recurs necessari, a tindre accessibilitat en el meu entorn, a la intimitat, a triar amics i amigues, parella, a com i en qui viure…”, destaquen.

3. Vida independent: Fomentar la vida independent de les persones amb discapacitat conscienciant a les famílies, a les mateixes persones i implicant a la societat i a les administracions.

4. Participació comunitària: Reduir barreres que dificulten la participació, físiques, econòmiques i sobretot de sensibilització. Es valora la necessitat de continuar creant espais de reflexió i debat entorn del món de la discapacitat on puguen participar en igualtat els tres col·lectius implicats. També s’ha de remarcar la importància de creure en les capacitats de les persones per poder seguir avançant cap a una igualtat cada vegada més propera.