Jorge Rodríguez anima als ciutadans a preguntar-se “que poden fer cadascú d’ells per Ontinyent” davant l’actual situació econòmica. Els veïns acudeixen massivament a l’estrena del Palau de La Vila com a nou escenari de la festa dels valencians
“Preguntem, no que pot fer Ontinyent per nosaltres, sinò que podem fer nosaltres per Ontinyent”. Amb aquestes paraules, que parafrasegen el discurs d’investidura de John Fitzgerald Kennedy el 1961, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha plantejat aquest diument, al seu discurs institucional del 9 d’Octubre, un gran pacte ciutadà, el Pacte del Palau, on hui s’ha celebrat l’acte, per tal de fer front a la crisi económica, una crisi que, ha dit l’alcalde d’Ontinyent, “ens obligarà a fer grans esforços”, però de la qual “sols eixirem si som capaços d’oblidar les diferències i treballar tots junts”.
L’emblemàtic edifici del Palau de la Vila ha acollit per primera vegada l’acte la festa dels valencians a Ontinyent, amb la novetat afegida de celebrar-se el mateix dia 9 d’octubre, després de quatre anys realitzant-se a altres dates per decisió de l’anterior equip de govern.
Davant el nombrós públic que responia a estos canvis assistint massivament, l’alcalde plantejava un pacte que pretén “oblidar les rencilles que el passat va poder generar i recordar sempre que Ontinyent ens uneix”. Jorge Rodríguez recordava que aconseguir l’Ontinyent del futur “no serà fàcil però si tots busquem la resposta i si la resposta la convertim en accions i les accions en camins segur que el futur serà nostre”, ha afegit. En aquest sentit, Jorge Rodríguez, ha demanat enfrontar-se a la crisi “canviant el victimisme per l’orgull, canviant l’austeritat per la solidaritat, canviant els retalls per l’esforç compartit”. I ha posat com a exemple la pròpia acció del seu Govern: “des de l’ajuntament hem donat exemple reduïnt al mínim el sou dels polítics, prescindint de la televisió municipal o racionalitzant la despesa netejant menys els despatxos municipals per poder destinar els recursos a allò que ens ajude a canviar les coses”, ha destacar l’alcalde d’Ontinyent, qui ha tingut paraules de reconéixement cap els premiats en aquest dia: “Són persones o entitats que ens han demostrat ficar sempre Ontinyent per damunt de tot”, ha assenyalat l’alcalde.
Abans, al torn d’intervencions, el portaveu de Compromís, Josep Francés, reclamava que aquest Nou d’Octubre “ha de ser l’inici del camí de València per a fer-nos sentir amb veu pròpia i independent”, apostant per recuperar les vies naturals de comunicació amb el nord “per eixir de l’asfíxia a què ens sotmet l’únic itinerari imposat per Castella” i en aquest sentit, va reclamar posar fi als desacords entre l’administració autonòmica i estatal “que impedeixen tornar a tenir el servei de transport ferroviari de mercaderies i invertir en la millora del tren Xàtiva-Alcoi”.
Francés va fer també referències històriques, en recordar que tres segles després de la derrota a Almansa de 1707 “la nostra és l’única de les nacionalitats històriques que no ha recuperat cap dels seus Furs”, i va concloure destacant que “a pesar de tot, cada any per estes dates, la flama d’un poble que es resisteix a l’espoli brilla ben viva”.
Des del grup socialista, la portaveu Rebeca Torró feia una crida a la unitat dels valencians i les valencianes per “arremangar-nos tots i treballar junts, en unitat i en cohesió per traure aquest país endavant”. Davant aquest repte, recordava, els socialistes d’Ontinyent aposten per eliminar les despeses supèrflues i es decanten clarament per afavorir al ciutadà des del Govern de la ciutat, mentre “des de la Generalitat, porten anys negant-nos les inversions, quan tenen diners per al que volen”. Així, Torró va reclamar a l’administració autonòmica inversions com l’hospital, el Palau de Justícia, o l’IES l’Estació, entre altres, exigint al Consell “prou d’excuses, prou de plànols, prou de maquetes i de romanços. No som una ciutat de segona i no anem a acatxar el cap com s’ha fet estos anys. És el moment de dir alt i clar que ja està bé”. La portaveu socialista ha concloure dient que “allò que ens queda per fer, que és molt, ho hem de fer entre tots” i ha anunciat “que el demà d’Ontinyent comença ara”.
Pel que fa al portaveu d’Esquerra Unida, Manuel Ruiz, va reclamar canvis a les polítiques de les administracions central i autonòmica, reclamant entre altres coses modificar una la llei electoral “injusta, que aposta pel bipartidisme”, reivindicant un sector públic que siga capaç de gestionar els serveis, “que s’estan externalitzant” i posant fi “a les politiques partidistes de la Generalitat, que es poden veure reflectides a la manca d’inversions que patim a Ontinyent”.
La portaveu del grup municipal del PP, Lina Insa, va elogiar a la seua intervenció l’elecció del nou Govern Municipal dels guardonats al 9 d’Octubre, en destacar les particularitats que des de l’Ajuntament s’havia anunciat que els han fet mereixedors d’aquest reconeixement: “han treballat pel nostre poble fent de la seua llavor i dedicació un millor Ontinyent”, destacava.
Ontinyent premia a la seua caixa d’estalvis
Finalment va intervenir Rafael Gandía en nom de tots els guardonats amb els premis que entrega l’Ajuntament en esta jornada: Miguel Ramos, Robert Sais, Caixa Ontinyent, el Club de Bàsquet Martínez Valls, Elias Sánchez a títol pòstum i ell mateix. Gandía va protagonitzar una emotiva intervenció a la qual mostrava l’agraiment pel reconeiximent rebut, i exposant que “este moment no es un punt i final a la nostra vida com a ciutadans, mes be un punt i seguit, per a seguir sent qui som i com som, caminant el camí elegit, recorrent-lo amb força per aquesta ciutat compromesa i solidària, que inspira sentiments d’orgull i de confiança en el futur. Per ella, i sols per ella, seguirem treballant fins que es nuvolen als nostres ulls els reflexes de la llum.”