L’Alcalde i els grups municipals d’Ontinyent trien els noms dels guardonats dels premis “9 d’octubre”

L’Ajuntament farà una declaració institucional en favor de la promoció i ús del valencià al plenari

El ballarí Marcos Mora, el President de la Societat de Festers Toni Morales, l’Associació Trèvol, la Comissió de Festes de Sant Rafel i l’àmbit de la Discapacitat i la Malaltia Mental, son les persones i entitats que l’Ajuntament d’Ontinyent reconeixerà enguany als seus premis “9 d’octubre” per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits. Així s’ha acordat hui per consens de tots els grups polítics representats en l’Ajuntament, un sistema que enguany s’aplica per tercer any consecutiu, després que en 2012 i a iniciativa de l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, el nomenament dels guardonats s’obrira a tots els grups, inclosa l’oposició, enlloc de quedar circumscrit a una decissió del Govern Municipal, com pasaba fins aleshores.

“Vam proposar que cadascun dels grups polítics representats a l’Ajuntament fera una proposta per a obrir els premis a la participació de tots, i estem orgullosos de poder presentar per tercer any consecutiu el llistat de premiats com a fruit del consens”, destacava el primer edil. Enguany, a més, també s’ha acordat que l’Ajuntament realitze al plenari del 9 d’octubre una declaració institucional en favor de la promoció i ús del Valencià.

Quant als mèrits dels guardonats, del ballarí professional ontinyentí Marcos Morau, es destaca el fet d’haver estat reconegut en novembre de 2013 amb el Premi Nacional de Dansa del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports; el seu treball al front del col·lectiu artístic “La Veronal”, que ha participat a destacats festivals i teatres de tot el món, així com que “continue exercint sempre i en tot moment com un ontinyentí orgullós del seu poble”.

Del President de la Societat de Festers, Toni Morales, que no renovarà al seu càrrec en finalitzar el seu mandat, s’ha destacat “el gran treball realitzat per introduir destacades novetats en les festes de Moros i Cristians, que han estat ben acollits tant pels festers com pel públic dels actes, un treball realitzat sempre i en tot moment amb la intenció d’engrandir i millorar les nostres festes d’Interès Turístic Nacional”.

De la Comissió de Festes del Barri de Sant Rafel, que enguany compleixen 50 anys d’història, es destaca “el treball realitzat durant 5 dècades pels veïns i veïnes per mantenir viva i dignificar unes festes integradores i molt participatives, que uneixen els ontinyentins i ontinyentines en un entorn d’harmonia i germanor”.

De l’Associació Trèvol es destaca “haver impulsat i posat en marxa el Projecte Trèvol d’inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat, i la seua tasca de lluita constant per la integració d’estes persones all llarg de 20 anys”.

Finalment, del l’àmbit de l’atenció a persones amb discapacitat i/o malaltia mental es destaca que és un dels sectors a qui més fortament ha afectat la crisi i l’aplicació de polítiques austericides (copagament farmacèutic i a la discapacitat i dependència, congelació i endarreriment de subvencions…) abocant a estes persones a l’exclusió social. L’Ajuntament d’Ontinyent reconeix amb aquest guardó la seua tasca i la seua intensa lluita pels drets i la dignitat de les persones amb discapacitat i malalties mentals.

L’acte institucional on es farà entrega dels premis als guardonats se celebrarà al pati del Palau de la Vila el proper 9 d’octubre, tot i que si l’oratge impedira la seua realització en aquest espai, es traslladaria a la Sala Gomis.