L’Alcalde d’Ontinyent fa una crida als municipis a rebel·lar-se contra les retallades de competències als ajuntaments

Les crítiques a les polítiques de l’Administració Central i Autonòmica i la reivindicació del valencianisme centren els discursos del “9 d’Octubre”

“Davant de l’anunciada reforma de la Llei de bases de règim local, els municipis ens rebel·lem perquè som els ajuntaments, l’administració més propera al ciutadà, la que coneix de manera directa els seus problemes i necessitats”. Amb estes paraules, l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha mostrat a l’acte institucional del Nou d’Octubre l’oposició del Govern d’Ontinyent a la intenció del Govern Central de reduir les competències als Ajuntaments.

El primer edil ontinyentí advertia al seu discurs que “és absolutament vital que defensem amb ungles i dents l’Estat social, l’Estat de benestar”, incidint en que els valencians “no sols tenim ja un repte en la defensa de l’estat autonòmic, sinó de l’autonomia local i l’exercici de les competències dels ajuntaments, en especial, a les que suposen una prestació de serveis i una protecció social per als nostres veïns i veïnes. Hem d’alçar la veu i dir prou, perquè els valencians, els ontinyentins, som, per damunt de tot, persones i no una mercaderia”, destacava.

Abans, en el torn d’intervencions, el portaveu de COMPROMÍS, Josep Francés, denunciava el “menyspreu” de l’administració i els governs valencians a la llengua valenciana, i alertava del “perill d’extinció” de la cultura, llengua i tradicions valencianes. Francés destacava que “ara, apart de l’atac als nostres trets diferencials, ens trobem davant un nou atac a la nostra qualitat de vida i la dels nostres fills, a l’educació publica, la sanitat i als serveis socials”, un panorama que es pot canviar des de la política “si anem tots junts i pensant en valencià”.

La portaveu del PSPV-PSOE, Rebeca Torró, va reivindicar “l’orgull valencià”, posant de relleu que aquest “no es defensa en jocs florals i en colps en el pit, sinó donant exemple, sent honrat amb els diners de tots i decent en les formes i actituds”, qualificant de “indecent” que “aquells que han embrutat el nom dels valencians vullguen ara apropiar-se del sentiment valencià, enrotllant-se amb la bandera mentre porten la Generalitat a la quebra”. Torró va posar el Govern d’Ontinyent liderat per Jorge Rodríguez com exemple de que “hi ha altra forma de governar, amb sentit comú i honradesa”, i va destacar que els socialistes “volem la independència dels nous Felips V, d’aquells que ens han arruïnat”.

El portaveu d’EU, Manuel Ruiz, destacava que, “davant l’estafa econòmica anomenada crisi per aquells que l’han creada, i que aprofiten per destruir els drets socials”, ara “és hora de replantejar-nos el nostre model d’Estat amb valentia, de decidir com a poble el nostre futur i lluitar plegats per tal d’aconseguir-lo”, apel·lant a una reforma de l’Estatut d’Autonomia amb més contingut social “que seria possible amb un model d’estat federal, laic i republicà”.

Quant al portaveu del grup municipal del PP, Filiberto Tortosa, destacava la importància de l’estabilitat institucional com a element clau “per aconseguir el futur que ens il·lusiona, i per al qual demanem un finançament més just”, reclamant per als valencians i els ontinyentins “el millor” en aspectes com el treball, l’educació, la sanitat, les polítiques socials, o l’aigua “que tanta falta ens fa”.

Finalment va intervenir Óscar Borrell en nom de tots els guardonats amb les distincions honorífiques que lliura l’Ajuntament en esta jornada: Els Júniors de Sant Josep, Funerària Gramage, Tere Lluch, Pascual Donat i David Mira. Borrell va mostrar l’agraïment de tots els premiats pel reconeixement rebut, destacant que el seu sentiment predominant “no és de satisfacció per un treball ben fet, sinó l’agraïment. El que ens naix no es quedar-se satisfets sinó seguir contribuint per fer un mon millor i pregonar en ell el nom d’Ontinyent, la ciutat de la que estem enamorats, per tot arreu”.

L’acte va donar pas a un concert del guitarrista Rubén Parejo que servia al seu torn com a cloenda als actes realitzats estos dies a Ontinyent en homenatge al magistrat Vicent Lluís Montés, concert que es tancava amb una versió del tema de Raimón “Al Vent”.