L’albaidí Josep Penadés guanya el 21é Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida

Revenja i infidelitats van de la mà en una eròtica novel·la negra

Deliri”, de Josep Penadés Albert, és l’obra guanyadora del XXI Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida. Dels 30 originals presentats en l’edició de 2015, aquest és el que ha estat mereixedor dels 4.000 euros amb què la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida dota el guardó i el que serà publicat el 2016 a la col·lecció “L’Eclèctica” d’Edicions Bromera.

El veredicte del jurat es va anunciar el passat divendres, en l’acte celebrat al parc Enric Valor de Bèlgida, davant d’unes 300 persones representatives del teixit social, empresarial i polític de la Vall d’Albaida i de les comarques del voltant.

“Deliri” és una història de revenja i alhora de recerca de la felicitat perduda. El protagonista, un home casat d’uns quaranta anys, torna un divendres de matí a casa intempestivament i descobreix que la seua dona l’enganya amb un dels seus millors amics. Tot i haver tingut el pressentiment que la seua dona li feia el salt durant el darrer any i mig, la constatació de la infidelitat és un fort sotrac per a ell. En venjança, decideix anar-se’n el cap de setmana a la capital del Túria, però ni València és Sodoma i Gomorra, ni el cap de setmana viurà la mena d’aventures que ell s’imagina. La disbauxa esdevé un desvari i la novel·la eròtica una novel·la negra. Tot i així, en “Deliri”, res no és el que sembla.

El jurat, format per Juan Antonio Puchades Arce, Lucía Arenas, Salvador Bataller, Maria Josep Micó i Coxa Rovira ha destacat que “es tracta d’una obra molt completa que, a més de reflectir una visió delirant d’una València imaginària, té tots els elements d’una bona novel·la eròtica, però tractats d’una manera molt original en la seua descripció”.

Josep Penadés Albert (1967, Albaida) és professor de biologia i geologia a l’IES José Segrelles d’Albaida. La crisi dels quaranta anys li encomanà la dèria d’escriure amb intencions literàries. Ha publicat uns quants relats curts durant els darrers anys a la revista literària “La lluna en un cove”.

L’any 2012 publicà “La llibertat en flames”, una novel·la de rerefons ecologista, en l’editorial El Toll. Ha quedat dos anys finalista del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida. Actualment continua escrivint amb intencions literàries un mínim de tres o quatre hores diàries i es considera una jove promesa de 48 anys.

S’ha de destacar que el Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida és l’únic guardó en literatura eròtica convocat per una institució pública en tota Espanya. Tant per la seua dotació econòmica com, sobretot, per la seua peculiaritat, conforma una de les principals convocatòries literàries del territori valencià. Sens dubte, és un dels principals esdeveniments culturals impulsats des de l’ens comarcal i els que compten amb una major rellevància pública, com demostra la procedència ben diversa dels autors que concorren al premi.

Enguany han arribat textos des de localitats de la Vall d’Albaida, L’Alcoià, L’Horta i La Ribera Alta, però també de diversos llocs de Barcelona, i des de Girona, Tarragona, Illes Balears entre altres llocs, ja que es desconeix la procedència dels que arriben amb plica.

D’aquesta manera, aquest certamen consolida edició a edició els objectius que persegueix des de la seua creació: el foment de la literatura en valencià des d’una òptica molt específica, com és el gènere eròtic; i, d’altra banda, el reconeixement de la Vall d’Albaida més enllà dels nostres límits purament naturals com a referent turisticocultural.

El president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Juan Antonio Puchades Arce, ha destacat que «la 21a convocatòria del premi és una fita molt important, la primera que es convoca en edició biennal, però que arriba amb gran vitalitat». De la seua banda, José Vidal Oltra, conseller de Cultura de l’entitat, ha remarcat que “el Premi de Literatura Eròtica la Vall d’Albaida és una de les iniciatives impulsades des de l’àrea de cultura amb gran efecte vertebrador de la comarca”.