L’Ajuntament d’Ontinyent fa una crida davant la propagació de la plaga del “morrut roig” a tot el terme

El regidor de Parcs i Jardins de l’Ajuntament d’Ontinyent, Manuel Cuesta ha fet una crida a tots els ciutadans propietaris de palmeres “a intensificar les tasques de prevenció per a la lluita contra el Morrut Roig”, ja que el departament de Medi Ambient ha detectat la presència d’aquest coleòpter per tot el terme municipal. Fins ara es trobava localitzat a la zona de El Pilar, apunta Cuesta, “però ara s’han detectat exemplars per tot el terme, pel que es fonamental que els particulars actuen per fer front a la plaga”.

La plaga del Morrut Roig (Rhynchophorus ferrugineus) arribava a Ontinyent durant la primavera de 2010, detectant-se des d’aleshores un total de 37 exemplars afectats, dels quals sols 1 és de propietat municipal, que es va sanejar temps i ha evolucionat favorablement, mentre que la resta son de propietat privada. “En un moment com aquest, al qual hem detectat un augment dels casos fins arribar a prop d’una desena a l’últim mes, és fonamental que els particulars actuen per a evitar que la plaga infeste més palmeres”. En aquest sentit, l’edil recorda que els tractaments una volta la palmera està afectada no són efectius, “sols es pot eliminar la part afectada o en casos extrems tallar la planta, per això es vital que propietaris posen en marxa mesures preventives, que sí s’han mostrat efectives contra aquest insecte”.

En el cas de detectar-se la presència de l’insecte s’ha d’informar al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent, que indicarà als propietaris de les palmeres quin és el protocol d’actuació que han de seguir. Entre els símptomes més freqüents de que una palmera es troba afectada estan les malformacions a les fulles, sobretot a la part central de la planta, i la caiguda de les mateixes.