El catedràtic de Direcció d’Empreses fa un àgil repàs sobre l’evolució dels mercats macroeconòmics barrejat amb vivencies personals i tocs d’humor
El fester de la comparsa Moros Marinos Josep Pla Barber, catedràtic de Direcció d’Empreses de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, era ahir l’encarregat d’obrir el Mercat Medieval organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent durant les Festes de Moros i Cristians de la localitat.
Acompanyat a la Plaça de La Vila per l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el President de Festers, José Rafael Sanchis, i baix el títol de “els mercats de la vida i del món”, i sense deixar de la mà els mercats tradicionals, Pla feia un àgil repàs sobre l’evolució dels mercats macroeconòmics barrejat amb vivències personals i tocs d’humor, que dedicava a la memòria del recentment desaparegut empresari ontinyentí Luis Martínez.
El pregoner utilitzava com a fil conductor les memòries de “un xiquet ontinyentí” (ell mateix) que prenia un primer contacte amb el mercat tradicional d’una plaça. Partint d’ahí Pla repassava l’evolució del xiquet en fer-se major i estudiar la teoria dels mercats, citant grans economistes, fent crítica tant a una evolució dels mercats, “absolutament insensibles respecte a la justícia social” com a la corrupció d’un sistema on intervenen poders fàctics “que desgraciadament han dominat durant molts anys el sistema econòmic de este país”.
Per a fer front a esta situació, feia una crida a buscar solucions “fugint de la impaciència de la utopia i confiant en la perseverança d’ allò possible”. En una segona part del pregó, Pla deixava la teoria econòmica per parlar dels mercats tradicionals arreu del món que coneixia el “xiquet” protagonista, en països asiàtics o sudamericans dels que deia que “son una bona vacuna contra el racisme i la falta de tolerància”.
Com a conclusió, el catedràtic destacava que “No vivim en un mon de color de rosa, però qualsevol temps passat no ha estat millor, la història està plena de noves oportunitats i de nous mercats”, fent una crida als presents “a assimilar una perspectiva més global de les vostres vides i oferir alguna cosa diferent”.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, felicitava Pla pel seu discurs, i recordava que el Mercat Medieval aposta pel producte de qualitat mantenint el cost zero per a l’Ajuntament de les últimes edicions. Fins hui dilluns, el mercat ofereix productes artesanals de qualitat de fusta, ceràmica, fang, cuir o paper. Els establiments d’alimentació es concentraran a la plaça de l’Església, amb una taverna i parades de llepolies, formatge, fruits secs, dolços o embotit. A més, s’han organitzat diverses cercaviles i exhibicions de lluita, cetreria i un espectacle amb rèptils.