Amb la proclamació, al balcó de l’ajuntament, de la Regina Major i la Regina Major Infantil de les Festes de 2013 finalitza la festa
La volta a peu, els autos bojos, bous al carrer, verbenes, cavalcada, varen ser alguns dels actes de les festes de la Font que prepararen la gran Dansà perquè siga considerada Festa d’Interès Turístic.
El sopar de la dansà i les gatxamigues donaren inici a les Festes de Setembre de la Font de la Figuera. Un fum d’activitats es varen desenvolupar des del divendres 31 d’agost fins ahir diumenge dia 9.
A la Nit de les Gatxamigues i la Volta a peu a la Font de la Figuera es suma des de fa uns quants anys la cursa d’Autos Bojos, com a manifestació de creativitat i ingeni que es va incorporar al programa de festes en 2005. La setmana passada va estar marcada pels bous al carrer, i dilluns nit va ser la “Xarlotà”, amb el tema “El Safari a Àfrica”, amb disfresses relacionades amb animals africans i en referència a la cacera del rei Juan Carlos a Botswana, en una nit animada per la Lira Fontinguerense.
El regidor de festes i esports, Vicent Calatayud, ha destacat el “desig de què tots els fontins i les fontines, així com els visitants hagen gaudit d’unes bones festes”.
Dimecres els actes es centraren amb els jocs tradicionals per a xiquets i xiquetes a la plaça major i la paella gegant, i per la nit l’actuació de l’orquestra Matrix. Dijous partides de pilota valenciana i la commemoració del dia del jubilat. Per la vesprada la Dansà infantil va posar llum, color i música al que comença a ser la fi de les festes, la manifestació cultural més multitudinària i representativa de la Font de la Figuera, la més antiga del País Valencià. El quadre de la Regina Major Infantil, Ana Pla Gea, presidirà la dansà amb l’acompanyament de la Comissió de festes, la Lira Fontiguerense i els Gegants i Cabuts i el cap de dansa infantil i tots els xiquets i xiquetes que cada any omplin la plaça.
Per la nit, la regina Major de la Dansà, Angela Calatayud Benavent, amb el seu quadre, la Comissió de Festes, la Lira Fontiguerense i el Cap de Dansa encapçalaren la gran Dansà de dijous, amb l’acompanyament de la Corporació municipal van dedicar al recentment desaparegut Ramón Calabuig aquesta dansà. “Una persona de la rellevància de Ramon “Catxinxa”, mestre de tants i tants balladors, cap de dansa durant molts anys i artesà dels cordons creuats de les postisses no podria passar sense el reconeixement que el poble de la Font de la Figuera i la seua manifestació cultural més important li deguem”, en paraules del portaveu de l’ajuntament, Vicent Muñoz, “per això vam decidir dedicar-li aquesta dansà, perquè en el record quedarà el seu repic de les postisses i la llavor que va plantar en tants de nosaltres perquè aprenguerem a ballar les danses”
La cordà va tancar la nit de dijous i la Volta al terme amb bicicleta de muntanya encetà la de divendres, amb parc infantil a la plaça major per als més menuts i la Gran Cavalcada per la vesprada, amb premis per a les millors carrosses i la participació de les Regines de la Dansà Major i Infantil i les seues respectives Corts d’Honor. La nit va concloure amb l’Orquestra Pato Daniel.
El cap de setmana va estar centrat pels actes religiosos, la Missa, l’Ofrena i la Pujà de la patrona la Mare de Déu dels Xics i la Processó diumenge.
La música i la pólvora va tindre molt de protagonisme amb les despertaes, i també amb la Mascletà a la plaça Major de diumenge. El President de la Comissió de Festes, Vicent Bordera va afirmar “que va anar tot correctament i també va voler donar l’enhorabona als festers i a les regines per la tasca que van realitzar .”
El Castell de Focs artificials amb traca i bolonxa, disparat per la pirotècnia Aitana varen donar pas a la fi de les festes, amb la proclamació, al balcó de l’ajuntament, de la Regina major i la Regina Major Infantil de les Festes de 2013, any en què es commemorarà el 700 aniversari de la Carta de Poblament de la Font de la Figuera.
Les Festes d’enguany han vingut marcades per la tramitació de l’ajuntament de la Font de la Figuera per tal d’aconseguir que la Conselleria de Turisme declare la Dansà com a Festa d’Interès Turístic. “Aquesta manifestació cultural és la més antiga del País Valencià i ha estat i està un revulsiu per atraure a la gent a què visite la Font de la Figuera.” En aquest sentit, el portaveu i regidor de turisme, Vicent Muñoz, ha volgut recalcar que “tot apunta que la tramitació va pel bon camí i esperem rebre aquesta Declaració de Festa d’Interès Turístic per a la nostra Dansà en dies, com ens han informat des de la Conselleria. Totes les persones que durant tants anys han eixit a ballar-la s’ho mereixen i en aquesta línia seguirem treballant, en promoure el poble i les seues manifestacions culturals com a exemple de participació i d’identitat fontina” Muñoz ha volgut recalcar també el suport de persones, institucions, agrupacions, i demés associacions culturals que “reconeixen el gran valor que té la nostra Dansà també a l’àmbit autonòmic i així ens ho han fet saber per diferents vies des de molts llocs de la Comunitat Valenciana”