Assisteixen els directors generals d’Economia i Indústria, la regidora de Comerç i Indústria de l’Ajuntament. de Xàtiva, nombrosos socis de cooperatives de la zona, polítics locals i ADL
FEVECTA va celebrar ahir l’acte oficial de reobertura de la seua seu a Xàtiva, després de romandre dos anys tancada a causa de la crisi. A l’acte van assistir els directors generals d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Raúl Martín, i d’Indústria i de l’IVACE, Joaquín Rios, la regidora de Comerç i Indústria de l’Ajuntament. de Xàtiva, Marián Soro, i nombrosos socis de cooperatives de la zona, polítics locals i ADL.
Durant la inauguració de l’acte, el president de FEVECTA, Emilio Sampedro, va justificar aquesta reobertura en la necessitat de «seguir donant suport l’activitat empresarial del sector cooperatiu de la zona i de fomentar l’autoocupació a la comarca».
Sampedro va destacar la important base associativa de FEVECTA a la zona i, en general, la forta implantació de cooperatives a tota la comarca, «ni més ni menys que 350, el 32,5% de les cooperatives de la Província de València i el 20% del total de la Comunitat es troben ubicades a les Comarques Centrals «.
Sampedro va agrair a l’Ajuntament de Xàtiva la seua receptivitat i suport a les propostes que han partit de la Federació per millorar la seua tasca a la ciutat des de 2005.
Quant als serveis que es presten des de la seu de Xàtiva, el president de la Federació va destacar el servei gratuït d’assessorament a emprenedors en tots els tràmits necessaris per a la creació d’una cooperativa de treball, l’oferta de formació gratuïta i bonificada, dirigida a socis i treballadors de cooperatives, empreses i persones desocupades de la zona i l’assessorament especialitzat a qualsevol cooperativa de treball de les comarques centrals.
Per la seua banda, la regidora de Comerç i Indústria de l’Ajuntament. De Xàtiva, Marián Soro, va expressar la seua «alegria i satisfacció» per la reobertura de l’oficina de FEVECTA i va allargar la mà a FEVECTA per «seguir impulsant les sinergies de treball per continuar fomentant l’ocupació a través de la creació de cooperatives «a la zona.
Ajudes 2015 per a cooperatives
Durant la seua intervenció, el director general d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Raúl Martín, va recordar els presents que el Consell ha convocat recentment una convocatòria d’ajudes per impulsar la inversió en cooperatives de la Comunitat.
En aquest sentit, va detallar que aquesta línia, corresponent a l’exercici 2015, està dotada amb 400.000 euros de suport a la inversió en actius fixos nous vinculats a l’activitat de l’empresa. Aquest import seria ampliable per 100.000 euros més com a màxim i el termini per presentar les sol•licituds finalitzarà el 23 de juny.
El director general de Cooperativisme ha recordat que durant 2015 «des de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació destinarem 3.930.000 d’euros en diferents línies d’incentius per impulsar el cooperativisme i les societats laborals de la Comunitat Valenciana».
D’aquesta manera, ha explicat que junt amb l’ordre que acaba de publicar-se «entre aquests incentius destaquen altres 1,7 milions d’euros dirigits al foment de l’ocupació en cooperatives i societats laborals per a la transformació en soci de treballadors temporals d’aquestes empreses i ajudes perquè les persones aturades creen la seua pròpia cooperativa o societat laboral o s’incorporen a una ja existent «.
«També destinarem altres 350.00 euros per a donar suport a la innovació i viabilitat de les cooperatives i societats laborals subvencionant el 50% de les despeses en assistències tècniques prestades a aquestes empreses amb un màxim de 20.000 euros per activitat», ha afegit.
Raúl va recordar que fins al pròxim 17 de juliol continua oberta la convocatòria d’ajudes per impulsar el relleu generacional a les cooperatives i societats laborals de la Comunitat. Aquestes ajudes comptaran amb un import inicial màxim 76.000 euros ampliable per 150.000 euros més.
24 milions d’euros per abastar tot el cicle de vida de l’empresa
El director general ha explicat els representants de cooperatives i empreses dels diferents mecanismes i instruments que promou IVACE Finançament per ajudar-los en la posada en marxa i consolidació de projectes empresarials.
En aquest exercici es van a destinar 24 milions d’euros en diferents línies que abasten tot el cicle de vida i grandària de les empreses de la Comunitat. Des microcrèdits fins préstecs per a empreses consolidades, passant per totes les línies per a emprenedors de préstecs participatius.
Aquest pressupost s’instrumentalitzarà en diferents línies de finançament entre les quals es troba la Línia de Microcrèdits destinada a autònoms i microempreses als quals es destinaran dos milions d’euros; les Línies per finançar projectes d’emprenedors a través de préstecs participatius que es canalitzen mitjançant la Línia Emprenedors, la Línia Business Angels i la Línia Venture Capital que compten amb 5 milions d’euros o les Línies destinades a PYMES de Suport Empresarial i de Mercats Alternatius que compten també amb una dotació econòmica de 5 milions d’euros.
Des d’IVACE Finançament també es posa a disposició de les empreses la Línia d’Acceleració Empresarial amb un pressupost de quatre milions d’euros per finançar la participació d’empreses amb alt potencial en la creació de valor i riquesa per a la Comunitat en Programes d’acceleració empresarial que faciliten els seus processos de creixement i internacionalització.
A més, cal recordar que es van a destinar vuit milions d’euros per a la participació d’empreses en fons d’inversió.
23,3 milions d’euros per al teixit empresarial de la Comunitat
Per la seua banda, el director general d’Indústria, Joaquín Ríos, va impartir la Conferència «Mesures de suport i estímul a la Innovació i Desenvolupament de la PIME i les indústries valencianes» en què ha explicat l’aposta de la Conselleria pel teixit empresarial de la Comunitat.
D’aquesta manera, ha assegurat que IVACE Innovació compta amb diferents programes d’ajudes per al finançament destinats a fomentar la investigació industrial, el desenvolupament experimental, donar suport al emprenedoria innovadora i de base tecnològica i a impulsar les inversions i la creació d’ocupació a la Comunitat.
«El 2015 invertiremos- ha afirmat- 23,3 milions d’euros via préstecs tipus zero i subvenció en diferents línies d’actuació com Creació d’Empreses de Base Tecnològica, Inversió i Creació d’Ocupació, Preparació de Propostes a les Convocatòries H2020, Programa Expandeix o de Certificació I + D + I «.
Ríos ha fet especial èmfasi en les convocatòries d’ajuts llançades recentment com la d’instruments financers per a projectes d’R + D dirigits a pimes de la Comunitat que compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros i que s’articularan a través de préstecs bonificats al 0% d’interès i subvencions a fons perdut fins al 30% de l’import del cost subvencionable.
Així mateix, ha fet especial esment a les ajudes destinades a la renovació i modernització de la maquinària industrial, que compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, o la convocatòria d’instruments financers per facilitar a les empreses de la Comunitat Valenciana la realització de projectes d’I + D en col·laboració amb les universitats i que està dotada amb 1,5 milions d’euros.