La Unió Musical d’Albaida “l’Aranya” celebra el seu 90 aniversari
Albaida acull hui divendres de vesprada el Festival de Bandes de Música “Ciutat d’Albaida” que enguany arriba a la seua 30a edició. L’Aranya d’Albaida, coincidint amb el seu 90é aniversari, interpretarà un programa d’obres especial per a l’ocasió a partir de les 22:30h a la Plaça Major d’Albaida.
Després que el Cercle Musical Primitiva d’Albaida “el Gamell” interprete les seues obres en la primera part del concert, serà el moment on l’Aranya donarà inici al seu concert amb el pasdoble Unión Musical d’En Fernando Tormo Ibáñez. Una obra que va composar el músic aràcnid per a la seua banda i que l’Aranya enguany vol rendir homenatge tan per la seua música com també per promocionar el Primer Concurs de Composició de Pasdoble que rep el nom del compositor Tormo i que el proper 31 de juliol acaba el termini de presentacions de les obres.
Després l’Aranya farà sonar dos obres de caire simfònic. Praise Jerusalem d’Alfred Reed on la societat albaidina vol tornar a recordar el gran èxit que va suposar aquesta obra en un passat festival de bandes com aquest. Amb una fanfàrria final plena de sorpresa per al públic assistent. I tot seguit acabarà el concert amb l’obra composada per l’holandès Johan de Meij, Extreme Beethoven. Una obra que es subtitula com “una metamorfosi sobre temes de Ludwig van Beethoven”. Aquesta obra presenta nombroses dificultats i entre mig de l’obra hi participarà una banda externa, en aquest cas serà, la Societat Musical “Santa Cecília” de Camp de Mirra, que uneix un vincle important amb l’Aranya gràcies al director José Javier Sanz Vila. Finalment, i per concloure l’acte, l’Aranya interpretarà l’Himne d’Albaida del músic Eduardo Ibarra i lletra de Juan Tormo Ribas.
Per a la societat musical, en aquest any de celebració, és també un “motiu de satisfacció estar presents en la 30a edició d’aquest festival”. Un festival que va nàixer per promoure la cultura musical, tradició tan arrelada al poble d’Albaida, i que per part de l’Aranya, esperen “arribar a 30 edicions més, demostrant el gran nivell professional que tenim i com la música és important en les nostres festes i en la nostra cultura”.
D’altra banda, el dimecres va morir el compositor de Beneixama Pedro Joaquín Francès als 62 anys. Per aquest motiu tan l’Aranya com el Gamell faran un minut de silenci com a mostra de condol abans de començar el Festival. Francès ha esdevingut com un dels compositors més importants de la música festera amb més de 60 obres de les quals s’han efectuat més de 100 enregistraments discogràfiques i havent obtingut nombrosos premis en diferents concursos de composició per la seua àmplia trajectòria professional. En la nostra comarca va ser l’encarregat de dirigir la marxa mora Ximo en l’entrada de bandes de les festes d’Ontinyent a l’any 2002. Al juliol de 2006, en la VII Gala de la Música Valenciana celebrada en el Palau de la Música de València, obté el premi Euterpe, concedit per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en la modalitat de música per a la festa per la seua marxa cristiana “Cid”. Aquesta forta vinculació que tenia Francès per la música festera va donar lloc a ser un dels fundadors de l’Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians (ACMMiC) i formar part de la seua Junta Directiva.
Ramón Garcia i Soler, compositor albaidí i amic de l’Aranya, expressava en el seu compte de Facebook que “tots els músics i la gran família de compositors, que sempre li hem fet costat, el tindrem sempre entre nosaltres gràcies a la seua música i a la forta empenta que li ha donat a la música de Moros i Cristians”. Unes condolences que l’Aranya comparteix fidelment per què Francès ha estat un compositor fonamental en la dignificació i potenciació d’aquest gènere tan genuïnament valencià, com és la Música dels Moros i Cristians.