Feliu Ventura doblement guardonat als VII Premis Ovidi Montllor

Després de la seva gira a Uruguay, Argentina i Xile, amb prop de tres setmanes, 14 recitals i hores de gravacions audiovisuals per a un proper documental sobre música i memòria, el cantant Feliu Ventura torna a casa per la porta gran
Els VII Premis Ovidi Montllor celebrats ahir al Teatre Micalet de la ciutat de València van atorgar el premi al millor disc de Cançó al cantant de Xàtiva pel seu darrer disc “Música i lletra”.
Feliu Ventura va ser guardonat també al premi a la millor lletra per la cançó “Història d’un sofà”.
Els premis impulsats pel Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) reconeixen d’aquesta manera el treball fet a un disc que no fa ni un anys que va aparèixer però que albira un llarg recorregut.
“Música i lletra” és un disc concebut amb el desig de produir una obra sincera, sense artificis, amb la intenció de reconciliar el gènere amb les seues dues matèries primeres essencials.
Feliu Ventura ha esdevingut una de les veus més sòlides del panorama de la Cançó en els territoris de llengua i cultura catalanes. Aquest premi el consolida com un dels compositors i lletristes de rellevància i suposa el reconeixement del premi més important de la música valenciana.

És el primer premi que reps pel teu darrer treball, Música i lletra, pel qual has obtingut molt bones crítiques però cap premi fins ara. Tot i que no fa ni un any que l’has publicat, creus que potser és el disc que has fet amb un possible recorregut més llarg, tant pel que fa al públic com als mitjans i la crítica especialitzada?

Estic molt satisfet per aquest premi perquè pense que amb «Música i lletra» he acabat de definir un camí encetat amb «Barricades de Paper» en la recerca d’una veu pròpia. Em sembla que ara sé dir millor allò que abans només era una temptativa suggerent. Per això pense que «Música i Lletra» serà un disc que envellirà bé, per això i perquè està nu a nivell de producció: El que passa de moda és la roba, i «Música i lletra» no en porta.

L’agenda treu fum des que publicares el nou treball. Has fet uns quants concerts memorables (per format, per rebentar l’aforament, per la qualitat del recital.) i també t’has passejat per Amèrica del Sud. Què ens pots explicar d’aquesta darrera etapa en directe, amb Música i lletra, que cap premi pot reconèixer?
Jo crec que el disc ha tingut una bona acollida als escenaris també. El disc s’explica a soles, de vegades tinc la sensació d’estar a l’escenari obrint l’aixeta per on raja el disc. I bé, de sobte el disc m’ha portat a Amèrica i m’ha fet acomplir el somni de resseguir els passos de Víctor Jara i obrir una porteta que sembla que no es tanca i que pot servir a altres. Estic profundament agraït a aquest.

Sembla que últimament la música en català al País Valencià treu el nas a mitjans públics de comunicació massiva que fins fa poc estaven tancats amb pany i forrellat. Quina valoració en fas? En quin moment creus que es troba la música al País Valencià?
Crec que el més important que li ha passat a la música en valencià aquest any és la represa de Joan Amèric, la descoberta de Senior i el cor brutal i la explosió de Carles Dénia. S’ha dit que la música en valencià viu un moment dolç, una primavera. Jo crec que la època de floració ha passat i les flors fecundades comencen a ser fruit, tenim dos problemes: per una banda fa temps que les institucions no reguen i per l’altra hi ha gestors que cullen massa d’hora en quantitats industrials. El repte del futur és aconseguir unes condicions laborals dignes per als treballadors de la música.

Properes dates en directe

30/06 – Tolosa de Llenguadoc
(Festival Sem e Serem)
06/07 – Benlloch – Festival Feslloch
13/07 – Montblanc – Festival Acampada Jove
28/07 – Rodés – Festival Estivada
13/08 – Capellades
26/08 – Camprodon
06/10 – País Valencià
22/10 – Banyoles
26/10 – BCN – Casa Elizalde
27/10 – Llíria
10/11 – Valls