Explora la Comarca de la Vall d’Albaida a través del senderisme

Aquest cap de setmana senderisme a Beniatjar i Agullent

La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració dels municipis i dels centres excursionistes de la comarca, han organitzat, la vuitena edició any de Senderisme a la Vall d’Albaida 2015. Aquesta iniciativa turística mediambiental té com a escenari les serres que envolten la comarca. L’objectiu principal del programa de senderisme es donar a conèixer els nombrosos recursos ecològics, naturals, botànics i patrimonials, així com els espais singulars i zones naturals protegides que rodegen la Vall. Mitjançant aquest projecte la Mancomunitat vol oferir un turisme natural, ecològic i sostenible.

El president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, ha manifestat “el senderisme és una activitat dinàmica, familiar, esportiva i recreativa que permet conèixer, descobrir i explorar tot el patrimoni cultural, etnològic i mediambiental de la comarca”, ha continuat:”el senderisme és una activitat física en contacte amb la natura per permet gaudir del paisatge i de la gent que hi participa”.

El passat dissabte 17 d’octubre, es van reunir a l’ajuntament d’Ontinyent , més de 50 senderistes per tal de realitzar la ruta de l’aigua. Fou un recorregut entre el casc històric d’Ontinyent i el paratge del pou Clar, on el fil conductor és l’aigua des de diferents punts de vista. A partir dels elements naturals (riu Clariano, barrancs, gorgs, brolladors, etc….) el participants van descobrir històriques infraestructures per al reg de l’horta d’Ontinyent (sèquies, assuts, alcavors, trastelladors, ), així com antigues i enormes obres d’enginyeria per a l’aprofitament urbà i gestió de l’aigua (galeries de captació, antics dipòsits, barbacana ….). En definitiva una aproximació al patrimoni hídric que ens va permetre ser una miqueta més conscients del valor de l’aigua a un país mediterrani com el nostre i entendre com al llarg de la història s’han fet obres amb grans esforços per a la gestió i aprofitament de l’aigua.

El passat diumenge 18 d’octubre, es varen donar cita a l’ajuntament d’ Aielo de Malferit va congregar a més de 200 persones per tal de realitzar la Senda de la Solana-Foia Redona-Baseta Roja. A les 9h de mati, van eixir des de la Plaça del Palau, després van pujar pel carrer Sant Vicent fins el Calvari. Tot seguit van continuar fins l’ entrada al camí Belitroies i des d’ahí cap a la senda que els va portar a la Foia Redona. Després de l’esmorzar van continuar la marxa per la senda fins la basseta roja i d’ahí al poble. Al finalitzar la ruta, per els participants van ser obsequiats amb un refrigeri. La ruta va estar guiada per l’ajuntament i el grup de Voluntariat d’Aielo de Malferit que commemoraba el 20 aniversari del grup.
Dissabte 24 d’octubre: Beniatjar

A les 9:00 eixirem de l’Ajuntament travessant tot el poble en direcció al paratge de Les Fontetes. Allí agafarem una xicoteta senda (un «camí de ferradura») que ens durà a la Casa de la Tía Brígida i a la Casa Peñalva, passant per antics conreus de muntanya, hui sense treballar. Des de la Casa Peñalva accedirem a la pista forestal, i seguint la mateixa arribarem a les restes del Castell de Carbonera (s. XIII), per a començar la baixada cap a Beniatjar per paratges coneguts com el Corral de Giner i La Rascaora, tornant al poble pel camí del Pinar. La longitud total és de 10 km i el temps aproximat és de 4 hores. Presenta una dificultat mitjana però mereix la pena descobrir la serra de Benicadell, i des de diferents punts de vista, el propi cim de Benicadell, cor i emblema de Beniatjar, que amb una altitud de 1.104 metre és el cim més elevat de la província de València.

Diumenge 25 d’octubre: Agullent

A les 8:30h eixirem des de la plaça de l’ajuntament en direcció a la Font Jordana, passarem per senda enginyers i la font del patge. Després esmorzarem al pels voltants de la casa del guardes, ja que actualment s’esta rehabilitant. Continuarem la marxa cap al camí camí dels enginyers, baixarem fins al mas del Torrater i Font Maciana, i des d’ahi al poble, punt on finalitzarà la nostra ruta. La longitud total és de 10 km i el temps aproximat és de 4 hores .Presenta una dificultat mitja però mereix la pena descobrir els paratges naturals que envolten el municipi d’Agullent.

Per a més informació www.valldalbaida.com

La Vall d’Albaida, disfruta-la amb els 5 sentits
Organitza: Departament de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida
Col·laboren: Ajuntaments de la Vall d’Albaida i Centres Excursionistes de la comarca

SENDERISME 2015
Notes:
1) Inscripcions fins el dijous anterior a la ruta, abans de les 12h, en: https://goo.gl/7EJ5Ps
2) Programa de senderisme: http://goo.gl/jxcyqJ
3) Més informació en www.valldalbaida.com

Pagar 2€ per persona i ruta al responsable , en concepte d’assegurança, 15 minuts abans de començar la ruta de senderisme. Excepte els federats i els xiquets.