La mostra es pot contemplar fins demà dijous
La seu de la Penya Esportiva de Carcaixent acull fins demà dijous l’exposició “150 anys de trenet” que commemora els 150 anys del viatge inaugural del trenet Carcaixent-Dénia. Ha estat organitzada per l’Associació d’Amics de la Vieta.
L’exposició ha registrat un “autèntic èxit” de públic, recull prop de 150 imatges, objectes i documents que expliquen la història de la línia de ferrocarril i la seua relació amb Carcaixent. La mostra es divideix en cinc seccions. La primera secció conta quins van ser els condicionants que promogueren la creació d’una línia de tren des de Carcaixent fins a Gandia i després fins a Dénia.
També ensenya com era Carcaixent en aquella època. La segona secció es centra en les instal·lacions que existien a Carcaixent, que eren molt extenses, al ser Carcaixent una estació de terme i tindre oficines, tallers, vies auxiliars… Hi ha també un ampli catàleg d’imatges de les diferents màquines i cotxes que van donar servei a la línia.
El trenet creuava bona part del nucli urbà de Carcaixent, cosa que feia necessaris molts passos a nivell. Una descripció d’eixe recorregut és el que es pot trobar a la tercera secció de l’exposició.
La quarta secció recull les imatges dels treballadors i usuaris del trenet, intentant recollir tant el dia a dia de la Vieta com els fets excepcionals que marcaren la seua història: festivitats, descarrilaments, celebracions… Tot centrant-se en la part humana, amb fotos carregades de detalls que expliquen molt de l’època.
La cinquena secció exposa imatges del desmantellament de la via, quan en l’any 1969 es va clausurar per a sempre i totes les seus instal·lacions destruïdes. L’última secció parla de l’ús actual de la via i dels vestigis que s’hi poden trobar, “així com de la poca consideració que s’ha tingut per a conservar aquest patrimoni”, destaquen des de l’organització.
A banda de les imatges també es mostren documents molt interessants com ara plànols, horaris, bitllets, nòmines de treballadors… que ajuden a completar una imatge global del que va suposar el trenet per a Carcaixent.
Cal destacar que es poden contemplar objectes que formaven part del funcionament de la via: gorres del cap d’estació, banderins de senyals, els cornetins de les guardabarreres… Tant aquests objectes com les imatges que s’hi exhibeixen han estat cedides per persones de Carcaixent que han volgut recordar el trenet i que mantenen viva la seua memòria.