EU Xàtiva denuncia la passivitat del govern local del PP davant la pobresa energètica

Lorente critica que moltes famílies de la ciutat passen fred en patir corts de llum per no poder fer front als rebuts

EU de Xàtiva va reclamar en l’últim ple de l’Ajuntament que el Consistori reclamara a les empreses subministradores d’electricitat, una quita del deute dels veïns que no poden fer front als rebuts. En 2014, els Serveis Socials Municipals van rebre 262 sol·licituds de pagament d’electricitat provinents de persones que no podien fer front als mateixos i patien l’amenaça del tall de subministrament. La despesa total de l’Ajuntament per aquest concepte va ser de 21.262 euros.

Les empreses elèctriques facturen a l’Ajuntament més de 900.000 euros anuals, i el seu benefici dobla el de les empreses europees del mateix sector. Per açò, Miquel Lorente, candidat a l’alcaldia per Esquerra Unida Xàtiva, va reclamar al govern local que exigira a les empreses una clàusula social en els pròxims contractes. Mitjançant aquesta clàusula es pretén que les companyies assumisquen els rebuts d’aquelles persones que, previ dictamen dels Serveis Socials Municipals, no pogueren fer front als mateixos sense suspendre en cap cas el subministrament. “És una mínima contribució , imperceptible en raó als enormes beneficis que reben”, manifesta.

Ja en el mes de maig, el ple de l’Ajuntament i també el PP, a iniciativa d’EU-Xàtiva, va aprovar per unanimitat una proposta molt similar per a fer front a la pobresa energètica de la ciutat que no obstant açò no va ser després gestionada convenientment pel govern local.

«Ara el PP de Xàtiva, no ha volgut aprovar la moció, perquè l’alcalde Alfonso Rus es va escandalitzar davant la proposta de fer prevaldre el benestar dels veïns abans que el de les empreses”, critica Lorente. “La seua major preocupació era asseure un precedent davant altres Ajuntaments que poguera perjudicar a les grans empreses del sector elèctric i no les dures condicions de vida que famílies senceres de la ciutat han d’afrontar quan no poden calfar la casa”, afirma.

El PP “ignora doncs el gravíssim problema que es lleva de damunt proposant una esmena que deriva el tema a la Central de Compres de la Diputació Provincial”. “Els populars es desentenen de la situació d’emergència, que pateixen més de dues-centes famílies de Xàtiva”, recalquen des d’EU.