EU reclama un nou Pla General d’Ordenació Urbana per a Xàtiva

Miquel Lorente: «L’equip de govern es troba desbordat davant l’embolic que han provocat amb les seues decisions en matèria d’urbanisme”

Per al grup municipal d’Esquerra Unida de Xàtiva el Pla General d’Ordenació Urbana de l’any 2000 i els posteriors PAI’s aprovats per l‘alcalde Alfonso Rus «han donat lloc a un embolic que afecta a hores d’ara a propietaris del sòl, promotors, administració, ciutadania i constructors». Segons el portaveu municipal d’EU Xàtiva, Miquel Lorente, “Rus apostà per un augment desorbitat del sòl industrial planificant-se unes parcel·les immenses que no lligaven en absolut amb les pretensions empresarials del moment. Tanmateix, el més greu de tot allò fou que als polígons A, D i H del municipi encara hi havien i hi han milers de metres quadrats per construir”.

Lorente remarca que com a conseqüència d’aquelles decisions cada dia que passa «s’estan deixant al descobert els detalls d’una direcció urbanística municipal totalment plegada als interessos privats». En canvi, «ara mateixa qui està pagant les conseqüències d’aquell desficaci són els xicotets propietaris del sòl afectat». Segons Lorente “terres sense producció agrícola, una elevada pressió fiscal per als propietaris, plusvàlues resultants de processos hereditaris, despeses per a l’Ajuntament… Aquest és el llegat que ens deixa el PP en matèria d’urbanisme. Un llegat al què no s’atreveix de posar ordre perquè no saben ni per on començar a desfer l’embolic que ells han provocat”.

A més des de formació d’esquerres recorden que “el PP ha estat fort amb els dèbils i molt feble amb els forts. Tota la pressió fiscal que estan suportant els xicotets propietaris no l’han tingut que suportar aquells promotors que en el seu dia marcaven la política urbanística de la ciutat i incomplien els acords signats amb l’administració local sense haver de fer front a les penalitzacions pertinents. Sols per l’incompliment dels acords urbanístics del PAI Canyoles, l’equip de govern haguera pogut ingressar en les arques municipals 835.642’97€. Des d’EU encara estem esperant un raonament de pes que justique eixa deixadesa de funcions”.

Per aquest motiu, des d’Esquerra Unida «apostem perquè la terra torne al seu estat natural i s’aplique la coherència fiscal. Cal treballar per un nou PGOU fet per tots i per a tots. Posant el coratge polític per explicar a la ciutadania que les inèrcies especulatives no van a tornar”, finalitzen.