EU insisteix en la retirada dels títols honorífics de Franco a Xàtiva

El grup reinicia la via judicial després de la sentència que ha retirat els honors de Franco a l’Ajuntament de València

Després de ser rebutjada en tres ocasions la retirada del honors de Franco amb l’Ajuntament de Xàtiva, després d’un primer intent judicial cursat el 27 de juliol de 2009, ara EU de Xàtiva novament torna a la càrrega per retirar definitivament els honors que encara rep el General Franco a Xàtiva. Segons ha informat el portaveu municipal d’Esquerra Unida, Miquel Lorente, en breu va a presentar-se un recurs contenciós-administratiu en el Jutjat Degà de València perquè l’Ajuntament de Xàtiva retire finalment els títols honorífics que encara conserva Franco.

Segons Lorente «a hores d’ara és inadmissible que Franco mantinga cap honor en qualsevol institució que es considere democràtica». De fet, des de la formació d’esquerres s’ha lamentant en reiterades ocasions que «l’actual equip de govern haja mantingut amb el seu vot els honors a un dels dictadors més sanguinaris del passat més recent, a més d’obviar per complet que eixa mateixa persona va ser la responsable del bombardeig de l’estació de trens de Xàtiva de l’any 1939 i que s’endugué per davant la vida de 144 persones».

Per altra banda, des d’EU també s’ha assenyalat “que el grup municipal del PP amb eixa postura, obvia l’existència de la Llei de Memòria Històrica, què en el seu article 15, deixa ben clar que qualsevol exaltació de la dictadura ha de ser retirada”. Per aquest motiu, des de la coalició d’esquerres s’ha decidit “insistir  amb l’objecte de que l’ajuntament retire els honors que en l’actualitat Xàtiva li atorga injustament al dictador”.

En aquest sentit, des d’EU s’ha assegurat que «la postura de l’equip de govern, així com l’informe jurídic que elaborà el propi consistori per justificar la votació del PP ha quedat en evidència després de la sentència judicial que obliga a retirar els títols honorífics de Franco en l’Ajuntament de València». Per a EU «aquesta és una nova ocasió per acabar amb aquest insult a tots els xativins/es que van ser objecte de la repressió del règim».