EU denuncia que la baixada d’impostos que Rus ha plantejat «beneficiarà a una minoria»

Els socialistes critiquen que «han fet falta quatre anys per a què el PP s’adonara que no podia seguir ofegant als xativins amb els impostos»

El portaveu municipal d’EU a Xàtiva, Miquel Lorente, destaca que amb la proposta fiscal de l’alcalde Alfonso Rus sobre la baixada d’impostos «s’està afavorint descaradament als que més béns immobles tenen com ara els bancs, immobiliàries, grans propietaris de la terra…». A més, des de la formació d’esquerres s’ha explicat que «aquesta mesura com que no contempla la progressivitat i mantindre la linealitat del tipus de gravamen de l’IBI tindrà una incidència testimonial entre els xicotets i mitjans propietaris, en canvi per als grans propietaris serà un xollo. A més, farà baixar els ingressos de l’Ajuntament, com a mínim, en 2 milions d’euros suposant una retallada en la qualitat i quantitat dels serveis (pitjor qualitat de la neteja, recollida de fem, menys seguretat en la ciutat, pitjor conservació dels carrers…) i ajudes municipals com ara beques d’educació i prestacions d’emergència social”.

Segons Lorente, «aquesta mesura, a més,  atempta contra el mateix Pla d’Ajust al qual està sotmés l’Ajuntament per part del Ministeri d’Hisenda com a conseqüència de l’índex d’endeutament provocat per la gestió de Rus. De fet, mentre que el Pla d’Ajust obliga a un augment dels ingressos per IBI en 650.000€ per al període 2013-2015, l’alcalde ha fet tot el contrari al no incrementar la pressió fiscal entre les grans propietats per complir el que acorda. Deixant caure tot el pes del compliment del Pla d’Ajust en les retallades sobre els serveis municipals», remarca.

Des des d’Esquerra Unida s’ha volgut recordar que la setmana passada van registrar un conjunt d’al·legacions a les ordenances fiscals de l’any 2014 perquè d’una manera solidària les grans propietats tinguen un gravamen proporcionat i contribuïfsquen segons les seues possibilitats en la despesa municipal.

D’altra banda, el portaveu dels socialistes a Xàtiva, Roger Cerdà, s’ha felicitat de què el govern municipal del PP s’haja adonat de la gravetat de la crisi econòmica que pateixen els veïns i les empreses de la ciutat, i que anuncie una baixada impositiva en l’IBI i l’impost de circulació. «Aquesta és una qüestió que nosaltres veníem reclamant des de l’inici de la crisi i han fet falta quatre anys per a què el PP s’adonara que no podia seguir ofegant als xativins amb els impostos municipals», manifesta Cerdà.

Cerdà afirma que «Rus recula després de què durant els últims 18 anys l’increment s’haja disparat fins a arribar a fer que els veïns pagaren quasi quatre vegades més en el seu rebut anual de la contribució urbana». Però el líder socialista ha manifestat que malgrat que aquest anunci «la nostra ciutat segueix suportant una de les pressions fiscals més altes de tota la Comunitat Valenciana i açò ha provocat tal rebuig entre la ciutadania que el PP ha hagut d’afluixar i anunciar aquesta baixada. Però no ho ha fet per convicció, ja que Rus i els seus han demostrat que no saben deixar de gastar els diners de tots a mans plenes».

A més a més, Cerdà ha recordat que «durant tot aquest temps que venim reclamant una rebaixa d’impostos, hem hagut de patir el menyspreu del PP i suportar les falsedats de Rus plenari rere plenari». Fins i tot, Rus va arribar al punt de voler que el ple municipal reprovara al portaveu socialista «simplement per denunciar públicament la situació de pressió fiscal disparada que estan patint tots els veïns de Xàtiva».

La petició de rebaixa del tipus de l’IBI, recorda Cerdà, la fa el PSPV «perquè nosaltres xafem el carrer, sabem el que pateix el ciutadà i quines són les seues necessitats i les seues dificultats del dia a dia, just el contrari que el PP». D’esta forma el líder socialista afirma que «donem la benvinguda a aquesta mesura que, com sempre passa en el PP, arriba tard i és incompleta però que camina en la línia que nosaltres venim defensant des de l’inici de la crisi».