EU de Xàtiva insta al govern municipal a promoure la declaració del cementiri com a bé d’interés cultural

Lorente proposa que ‘s’inicie davant la Conselleria de Cultura, Educació i Esport els tràmits corresponents per a la declaració del Cementiri Municipal de Xàtiva com a Bé d’Interès Cultural‘.

El cementiri de Xàtiva és un conjunt arquitectònic ben singular. La seua construcció respon a les necessitats higièniques i sanitàries de Xàtiva del segle XIX, que va patir periòdicament (com tantes altres ciutats de l’època) l’assot de les malalties epidèmiques. Davant aquesta contingència, les autoritats locals van decidir traslladar el cementiri a una zona més allunyada del nucli urbà. Entre altres particularitats destaquen la separació del cementiri civil (per als soterraments no catòlics, en general), l’estricta disposició classista dels diferents tipus de sepultures i, particularment, la construcció de galeries o criptes per als nínxols.

Aquest projecte singular, d’un indubtable valor patrimonial, ha estat enriquit posteriorment a través, sobretot, d’un esplèndid conjunt de monuments funeraris. Com han posat de manifest diferents estudis, la visita a tombes i panteons és un viatge a través de l’art arquitectònic i escultòric dels darrers 125 anys a la nostra ciutat. Destaca, molt especialment el ric conjunt d’obres historicistes i eclèctiques, acompanyat d’una mostra petita, però molt rellevant, de monuments d’inspiració modernista (amb panteons tan destacats com el de D. José Espejo Gil, cincellat en marbre per l’artiste Lluís Gilabert, en figura jacent o les tombes de Ramón Simarro i de Cecilia Lacabra on les seves làpides són obra de Mariano Benlliure . ). Tot i que les tombes i panteons executats a principis del segle XX potser representen els més rellevants, el cert és que seguim trobant monuments destacats fins a dates molt recents.

Per totes aquestes raons, segons EU de Xàtiva ‘el cementiri reuneix, a priori, valors suficients (pel conjunt i pels seus elements singulars) per rebre la consideració de Bé d’Interès Cultural i, amb aquesta figura, rebre la protecció que atorguen les lleis de patrimoni’. A més, des de la formació d’esquerres s’ha considerat que ‘aquesta declaració no sols milloraria considerablement el seu grau de protecció sinó que facilitaria a l’Ajuntament l’obtenció de subvencions per tal de mantenir adequadament l’estructura de la part antiga del cementiri i evitar la política destructiva que ha fet servir l’equip de govern durant els darrers anys‘.

A més, Lorente ha assenyalat que ‘la declaració de BIC contribuiria a posar al cementiri en valor, possibilitant la seva inclusió en les rutes de turisme cultural vinculat a les visites als cementiris importants”. De fet, segons EU “en l’actualitat hi ha una modalitat de recurs turístic vinculat a les visites a cementiris importants que a Xàtiva podria ser aprofitat‘.