EU de Xàtiva insta a l’Ajuntament a respectar l’ús del valencià

EU considera que el consistori s’està relaxant en l’ús i promoció del valencià en les seues actuacions

Des d’EU s’ha recordat a l’Ajuntament la seua obligació de “promocionar l’ús del valencià – llengua històrica i pròpia del nostre poble- dins de tot l’àmbit municipal”. Des de la formació d’esquerres s’ha indicat que “la Llei 4/1983 de la Generalitat Valenciana, d’Ús i Ensenyament del Valencià, fixa com a objectius específics el de protegir la recuperació del valencià i garantir-ne l’ús normal i oficial”. Per aquest motiu, el portaveu d’EUPV a Xàtiva, Miquel Lorente, ha assenyalat “que les diferents regidories han de treballar per aconseguir que tota la producció escrita i oral, i sobretot aquella que haja de tenir una àmplia repercussió social siga en valencià”
Per a la coalició d’esquerres “no té cap sentit que en cap acció en què participa l’Ajuntament sols es faça servir el castellà com a llengua vehicular. Tal i com ha passat amb la nova pàgina web http://www.lineaverdedexativa.com, que vol actuar com a canal d’assessorament i de resolució de qüestions mediambientals, i que està encaminada a les empreses de Xàtiva i a la seua ciutadania. Així com ocorre, també, amb la pròpia nova marca turística de la ciutat on predomina l’ús del castellà o en la darrera decoració nadalenca on gran part dels missatges nadalencs obviaven el valencià”
Segons Lorente,

“l’Ajuntament ha d’actuar com a exemple en la sensibilització i promoció del valencià entre la ciutadania”. A més, el portaveu de la coalició ha demanat a la ciutadania que “també reclame el seu dret a ser informat pel consistori en valencià, ajudant així a garantir l’ús normal i oficial de la nostra llengua”

EU felicita a la regidoria de Medi Ambient per assumir part de les seues propostes
Per altra banda, l’ agrupació d’Esquerra Unida a Xàtiva, arran de l’aprovació del Fons Estatal per l’ocupació i la sostenibilitat del Govern Central ja va proposar en el seu dia “la creació d’una Agència Local de l’Energia a la ciutat”. Amb aquesta iniciativa es pretenia guanyar en “l’eficiència i l’estalvi energètic entre els ciutadans, les empreses del municipi i el propi ajuntament”. Segons Lorente “ara l’Ajuntament ha presentat el nou servei (lineaverdexativa.com), en aquest sentit pensem que es un bon punt de partida però encara resulta insuficient. De fet, són moltes les accions que s’han d’assumir per millorar la política mediambiental de la ciutat”. En tot cas, el portaveu de la coalició ha considerat que “en aquest camp tots hem de dir la nostra i sumar idees i esforços per fer una Xàtiva més sostenible i verda”