EU de Xàtiva celebra l’anul·lació del copagament en discapacitat

El TSJ considera que aquest decret és “coactiu” i «vulnera el principi de reserva de llei, el de legalitat en matèria tributària i el de jerarquia normativa»

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha anul·lat el decret de Consell que estableix el copagament en els serveis dirigits a majors i a persones amb discapacitat en considerar que és “coactiu” i “vulnera el principi de reserva de llei, el de legalitat en matèria tributària i el de jerarquia normativa».

La responsable de l’àrea de drets socials d’Esquerra Unida de Xàtiva, Amor Amorós, ha declarat que “celebrem amb tots els col·lectius que han lluitat pel respecte i la dignitat de les persones amb discapacitat la decisió de la justícia valenciana de declarar el copagament il·legal”.

Segons Amorós “sempre hem dit que era ‘repago’, i més brutal encara si pensem que els col·lectius als que se li aplicava són especialment vulnerables”.

Des d’EU consideren que encara queda molt per treballar, perquè queden molts dubtes per contestar: “que passarà amb els usuaris de centres que ja estaven cobrant el copagament? Els tornaran els diners? Que passarà amb les persones que han renunciat a la plaça per no poder fer front al copagament? Si estes places ja estan ocupades, com ho resoldran?”, es pregunta la responsable de l’àrea de drets socials d’EU.

Finalment, des de la formació d’esquerres, s’ha volgut donar especialment l’enhorabona a l’associació Aspromivise que va apostar per la desobediència civil en matèria de copagament i a la “Plataforma en defensa de la llei de la dependència”, “Discapacidad en marxa”, Sandra Casas… “La presa de poder dels moviments socials ha donat el seu fruit en matèria de justícia social i novament s’ha demostrat que l’única lluita que es perd és la que s’abandona”, finalitza Amorós.