EU considera que es dóna pas a una nova fira compromesa amb la ciutat i la comarca

La majoria dels visitants de la Fira han pagat a les zones d’aparcament d’ORA per l’absència d’informació

Per a Miquel Lorente, portaveu d’EU a Xàtiva, la Fira de 2014 ha estat el punt d’inici d’una nova Fira que en poc més d’un any presentarà un nou programa i un nou caràcter. Segons aquest grup, la Fira de Rus s’ha convertit des de fa temps «en una programació rutinària que porta més d’una dècada sense aportar res per millorar la proposta que s’ofereix a la gent”. Per a Lorente “la promoció econòmica, una nova distribució del Reial, la posada en valor de la nostra cultura, el problema de l’aparcament, la descentralització de la festa en els barris… Són problemes que el model de Fira de Rus no ha pogut resoldre”.


Promoció econòmica
L’alcalde començava la Fira afirmant públicament que el retorn dels 700.000€ d’inversió municipal per a Fira anava a ser de 4 ó 5 milions d’€ per a la ciutat. Per a Lorente “unes xifres poc creibles, sobretot si tenim en compte l’opinió del teixit comercial de la ciutat. Per això, des d’EU tornem a reiterar la necessitat d’aprofitar la Fira de Xàtiva com una oportunitat per exposar el producte local i comarcal”. En aquest sentit, algunes iniciatives locals ja han fet aquesta lectura i han apostat per mostrar la seua producció en la Fira. “No es pot desaprofitar un dels moments de més arribada de gent a la ciutat”, diu Lorente.

Distribució del Reial
Pel que fa a la distribució del Reial, des d’EU s’ha assenyalat que “aquest any ha quedat més palesa que mai la necessitat de redefinir certs espais. De fet, ens hem trobat amb trams totalment inaccessibles per a la gent dintre del propi Reial, com a conseqüència de la pèssima distribució de les grans atraccions. A més, no cal oblidar que portem dècades sense comptar amb cap criteri clar i definit per combinar l’espai i l’oferta de productes i atractius que es poden oferir en el Reial”.

Posada en valor de la nostra cultura
Per a EU “una de les qüestions que han quedat més clares en la Fira de 2014 ha sigut que la cultura i tradicions xativines estan més de moda que mai, de fet en tots aquells actes on han estat presents artistes locals o actuacions que conformen la nostra tradició ha existit una resposta molt positiva. Per aquest motiu, la posada en valor de la nostra gent s’ha de transformar, necessàriament, en un element preferent”.

El problema de l’aparcament
El problema de l’aparcament persisteix encara que des d’EU s’ha proposat l’opció dels aparcaments dissuasius en la ciutat, l’equip de govern continua sense abordar seriosament aquest problema. Enguany l’equip de govern de Rus anuncià la retirada de la zona ORA durant els dies de Fira, en canvi cap cartell d’informació i l’activació de les màquines de l’ORA han fet que la gran majoria dels visitants continuaren pagant aquest servei. Una iniciativa que s’ha quedat sols en un anunci amb molt poca eficàcia.

La participació de la ciutadania
Segons la formació d’esquerres “la participació ciutadana en la conformació del programa és nul·la fent cas omís i marginant les propostes ciutadanes i dels partits de l’oposició, tanmateix aquesta és una situació que ha començat a revertir-se amb la Comissió de Festers que han organitzat l’altra Fira o l’empeny de molts grups de música de la ciutat per fer possible el concert de rock en el jardí de la Pau, així com el cinema del barri Nord-Oest”.