Esquerra Unida aposta per un ensenyament públic i en valencià

Marga Sanz denuncia les reduccions d’inversió educativa i l’afavoriment de l’escola concertada

Miquel Lorente i la coordinadora d’EUPV Marga Sanz, junt a altres membres de la candidatura han explicat el Projecte Educatiu de Ciutat al Jardí del Bes a les portes del CEIP Attilio Bruschetti.

Francesca Chapí ha indicat que “l’educació ha de ser pública per garantir el dret a la igualtat i li correspon a l’ajuntament el manteniment dels edificis, organitzar el mapa escolar per una distribució més equitativa de l’alumnat, i encetar programes de prevenció de la pobresa infantil: menjador, llibres, material escolar”.

Chapí afegeix que “calen programes educatius i de seguiment dels alumnes que no acaben els estudis bàsics per orientar-los cap la FP o la FPA. que fomenten la coeducació, construïda des de la igualtat i l’equitat. L’objectiu és evitar les actituds sexistes i discriminatòries, a més de combatre la violència contra les dones i altres sectors desfavorits.” Chapí ha recordat “la importància del foment de l’educació al llarg de tota la vida, la viabilitat d’un centre d’educació infantil públic (de 0 a 3 anys) amb horaris amb conciliació familiar; recolzar el centre de formació de persones adultes; el foment de l’Escola Oficial d’idiomes; una oferta planificada i ampliada de FP adient a l’oferta laboral; i la integració dels ensenyaments de règim especial”. De des d’EU s’aposta també perquè “els centres òbriguen les seues instal·lacions per a l’esport i l’estudi en horari no lectiu. “

Seguidament Marga Sanz, ha recordat que el PP “ha afavorit l’escola concertada a costa de la pública”, suprimint sis unitats a Xàtiva. A més, ha criticat que al País Valencià és on “més s’ha reduït la inversió en educació i malgrat la tasca dels professionals, som líders en fracàs escolar, el 37% de l’alumnat de secundària no aconsegueix el graduat”. Sanz ha assegurat “que al llarg de la legislatura s’han portat a cap interpel·lacions a les Corts perquè no es perguera la unitat de l’Attilio Bruschetti a l’igual que s’ha exigit un pla integral del Pla de la Mesquita i l’ampliació de matricula de l’Escola Oficial d’Idiomes”.

Després, Miquel Lorente ha dit que “un nou model de ciutat ha d’anar acompanyat d’uns valors fonamentats en l’educació“ Segons Lorente “Xàtiva ha de posar l’educació com a preferència, anant més enllà dels centres educatius, perquè el conjunt del municipi agafe una responsabilitat en promoure els valors de la convivència i la cooperació”. En aquest sentit, des d’EU s’ha plantejat la necessitat de treballar les línies estratègiques del Projecte de Ciutat amb la comunitat educativa, on la col·laboració del professorat ha de jugar un paper fonamental, amb la resta dels actors socials i econòmics de Xàtiva. Finalment, ha indicat que “s’ha de fer efectiva la fulla de ruta des del diagnòstic, l’inventari dels recursos, les línies estratègiques i l’establiment d’un òrgan participatiu que vetle pel seguiment i avaluació del procés”.