Emili Casanova, guanyador del premi ‘Fer comarca’ 2010

emili-casanova

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida ha decidit distingir amb el Premi “Fer comarca” 2010 al Doctor en Filologia Hispànica Emili Casanova Herrero, atesa la seua important i ininterrompuda dedicació personal al redreçament de la comarca de la Vall d’Albaida des dels anys setanta del segle passat fins els nostres dies.

L’acte de lliurament del Premi “Fer comarca” es materialitzarà al final del sopar que l’IEVA i l’Ajuntament de l’Olleria han organitzat a tal efecte al Pavelló esportiu de l’IES “El Vermellar” de l’Olleria el pròxim dia 12 de març a les nou i mitja de la nit. L’acte forma part de la celebració del III Congrés d’Estudis que tindrà lloc al llarg de tot el cap de setmana al mateix municipi.

Emili Casanova ha estat permanentment al davant de totes les iniciatives civils que han tingut com a objectiu el redreçament social, cultural, lingüístic i econòmic de la comarca. Ha estat també promotor dels dos Congressos d’Estudis de la Vall d’Albaida celebrats a la comarca, membre fundador d l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida i actiu animador de totes aquelles activitats públiques relacionades amb la cultura, com ara les danses, els aplecs de tota classe, la música, la investigació, les publicacions locals, l’edició de llibres de diferents pobles, etc.

Emili Casanova ha estat professor ajudant de la Universitat de Navarra des de 1978 al 1980, ajudant a la Universitat de València entre 1980 i el 1981, encarregat de curs entre 1981 i 1984, i titular des de 1984 fins ara. També va ser professor de valencià al centre de Ciències de la Informació del CEU San Pablo de València des de 1986 al 2000.

És Premi Faraudo de Sant Germain, de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha codirigit el PATROM-Patronimia Romanica, projecte de l’Institut d’Estudis Catalans coordinat amb la resta de llengües romàniques. Amb el professor Vicent Rosselló, ha dirigit el I Mestratge de Toponímia l’any 1990. Ha estat subdirector de l’Atles Lingüístic de la Comunitat Valenciana.

És membre de més de 10 associacions científiques europees, com ara l’Associació Internacional d’Escriptors en Llengua i Literatura Catalana. És membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. També és membre de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Ha sigut membre del Consell General de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana des de l’any 1982 fins al 2000 i president de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals.

A la Comarca, Emili Casanova ha estat distingit també l’any 2008 amb el Premi Cervino per la Societat de Festers d’Ontinyent.

És autor o coautor d’un nombre molt considerable de llibres, articles, informes… relacionats amb la toponímia, antroponímia, gramàtica, lèxic, dialectologia, etc. molts d’ells relacionats amb la comarca de la Vall d’Albaida.

El seu caràcter dialogant sempre, l’ha portat a intentar el consens entre les diferents tendències valencianes que abans i ara han intentat i intenten monopolitzar les iniciatives que tracten de normalitzar socialment la llengua. Una actitud que no ha estat mai compresa per certs sectors del món acadèmic i polític, i que en ocasions li han provocat més d’un conflicte davant els membres d’aquells sectors. Tanmateix, Emili Casanova no ha cedit mai la temptació d’abandonar la seua ingrata tasca d’unir voluntats enfrontades, i ha augmentat encara més els seus esforços per a aconseguir que la llengua i la cultura valencianes puguen esdevenir normals en la nostra societat encara farcida d’interessos personals i sectorials políticament enfrontats.

Amb la distinció del Premi “Fer Comarca”, la junta directiva de l’IEVA pretén retre homenatge al que ha estat sempre el seu col·laborador més incondicional, el seu mestre més insigne, el seu guia més lúcid. I s’espera d’ell que el seu mestratge no arribe mai a defallir.