Els homenatges a Enric Valor: un balanç provisional

enric-valor

Els homenatges duts a terme durant 2010 a Enric Valor

Josep Daniel Climent
El 13 de gener del 2000 ens deixava Enric Valor. Per aquest motiu, al llarg del 2010 han sigut nombroses les iniciatives i homenatges duts a terme per part d’institucions i entitats civils valencianes en record del desé aniversari de la seua desaparició.
Pel que fa a les institucions oficials, sense cap dubte, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la proclamació d’Enric Valor com escriptor de l’any 2010, ha sigut la que ha posat en marxa un conjunt d’iniciatives més interessants, destinades no únicament a reconéixer la seua aportació com a escriptor i gramàtic sinó també a estudiar i analitzar el conjunt de la seua obra des de múltiples vessants. Hem de destacar la inauguració de l’exposició Enric Valor, el valor de les paraules, comissariada per Verònica Cantó amb la col·laboració de Vicent Brotons i Òscar Pérez, així com la publicació d’un dens i completíssim catàleg, una unitat didàctica, un còmic i una auca, el projecte Uns pobles de rondalla i un documental, El valor de les paraules, emés el passat 20 de desembre per Nou 2. Així mateix, l’AVL publicarà els propers dies el llibre Enric Valor, estudi i compromís per la llengua i prepara per a finals del 2011 l’edició digitalitzada de la seua obra periodística.
Una altra institució que també ha engegat diverses iniciatives en record d’Enric Valor ha sigut l’Institut d’Estudis Catalans, entitat de la qual el gramàtic castallut era membre des de 1986. Així, el 8 de juny proppassat, la Delegació de l’IEC d’Alacant, al front de la qual es troba Brauli Montoya, inaugurava la Biblioteca Enric Valor, situada a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, i també el 8 d’octubre s’iniciaven les Tertúlies valorianes, que se celebraran un dimecres de cada mes durant tot el curs 2010-2011, amb l’objectiu de fomentar la conversa amb els principals estudiosos de la figura de l’escriptor de Castalla. No tenim notícies, però, de l’organització de cap altre acte per part d’aquesta institució a Barcelona o València, tot i que considerem que seria molt més que desitjable.
Dissortadament, però, a nivell institucional no podem ressenyar més iniciatives; en aquest sentit és especialment cridanera la incomprensible absència en aquests homenatges de diverses entitats oficials. La primera, el Ministerio de Cultura del govern de Madrid: ¿Algú de vostés pot entendre per què aquesta entitat ha dedicat tants esforços a promocionar l’obra del poeta valencià Miguel Hernández amb motiu del centenari del seu naixement -de la qual cosa me n’alegre moltíssim-, però ha sigut incapaç d’organitzar el mínim acte de reconeixement a la figura de l’escriptor valencià Enric Valor? ¿El motiu d’aquesta arbitrària actuació ha sigut la diferent qualitat literària entre tots dos o es tracta purament i simplement d’un flagrant cas de discriminació per motius de la llengua emprada en les seues obres? Em sembla que la resposta és bastant òbvia i crec que a Madrid i a la Delegació del Govern al País Valencià s’ho haurien de mirar amb deteniment.
En àmbit valencià, llevat de l’AVL, cap altra institució de la Generalitat ha preparat ni anunciat, per ara, actes commemoratius del centenari d’Enric Valor. Ni la Conselleria de Cultura, ni la d’Educació, ni el Consell Valencià de Cultura. Però tampoc la Diputació de València, que el 1983 li concedí el Premi Sanchis Guarner, ni la Diputació d’Alacant, que el 2001 li atorgà la Medalla d’Or, ni l’Ajuntament de València que li adjudicà el Premi de les Lletres Valencianes el 1985 i el nomenà Fill Adoptiu de València el 2001. Evidentment, encara estan a temps d’organitzar els actes que estimen convenients per homenatjar Enric Valor, però de cap de les maneres es podria entendre un oblit institucional del centenari d’un dels nostres escriptors més universals. Bé, es podria entendre, però només des del sectarisme i la intolerància, sentiments que mai poden marcar la línia d’actuació d’entitats oficials.
En l’àmbit acadèmic, ara per ara, els actes de record i homenatge envers Enric Valor encara són molt minsos; de les cinc universitats que li van concedir el títol de Doctor honoris causa, només la de València ha acollit l’exposició organitzada per l’AVL i va col·laborar en l’acte acadèmic amb motiu de la seua inauguració, i la de les Illes Balears ha anunciat per al febrer del 2011 una sèrie de conferències i la presentació de l’exposició organitzada per l’AVL; en els propers mesos la resta de les universitats s’hauran de sumar, esperem, al merescut homenatge a l’escriptor de Castalla.
Però si la participació institucional és, com hem pogut comprovar, bastant migrada en els homenatges a Enric Valor tant pel desé aniversari de la seua desaparició com en el centenari del seu naixement, a excepció, com ja hem assenyalat, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en l’àmbit cívic i social la veritat és que la situació canvia bastant. En aquest sentit, cal destacar les iniciatives de dues entitats cíviques, Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua (FEV), que han estat les que més s’han implicat en el record del gramàtic castallut. Pel que fa a la primera, el 6 de febrer del 2010 se celebrava un dels actes més primerencs, la Jornada «Homenatge a Enric Valor», organitzada pel Centre Carles Salvador, dirigit per Isidre Crespo, amb la col·laboració de la xarxa d’ensenyants 1entretants. A més a més, durant els mesos de setembre i octubre, dins dels actes organitzats arreu de les terres valencianes amb motiu del Correllengua 2010, s’ha retut un especial homenatge a la figura d’Enric Valor en moltíssimes poblacions valencianes, entre els quals destaquem el dut a terme a Gandia on el nét d’Enric Valor, Carles, llegí el manifest del Correllengua 2010. A més a més, ACPV ha editat una auca sobre Valor, obra de Xipell. Per altra part, Escola Valenciana també ha estat especialment activa en el record del nostre escriptor, tant a través de l’exposició Sendes i carenes, el món d’Enric Valor com en les activitats des les Trobades d’Escoles en Valencià del 2010 i sobretot en les previstes per al 2011, que tindran com a lema “El valor del valencià”.
Altrament, també són nombroses les entitats culturals que han organitzat actes en record d’Enric Valor o els han anunciat per als propers mesos: l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, la Societat Coral el Micalet, el Col·lectiu L’Andana de Puçol, l’Associació cultural “El barranc” de Paiporta, la Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí i l’Associació de Veïns d’aquest barri de València, els Maulets de Castalla… Alguns ajuntaments també s’han sumat a aquestes celebracions com ara el de Muro, dins dels actes de la Fireta de Sant Antoni i el de Cocentaina, amb un ampli ventall d’activitats. En el camp teatral cal destacar la representació de l’obra Els valents de Valor, de Manuel Molins, i Els barrets de Valor, de Dani Miquel, en homenatge a la seua memòria.
Per altra banda, al llarg de 2010 s’han publicat nombrosos articles periodístics recordant la figura de l’escriptor valencià; especialment al Levante-EMV de València, però també a El País, edició valenciana, a Información d’Alacant, a l’Avui de Barcelona i a publicacions digitals com Pàgina 26, L’Informatiu, Pica’m, El Metropolità, Portal de Xàtiva, Notícies Musicals i moltes altres. La revista Saó dedica el seu Quadern del mes de desembre a Enric Valor. L’Editorial Denes anuncia la publicació de l’estudi L’obra literària d’Enric Valor, de Vicent Escrivà. La revista El Tempir d’Elx prepara el seu rellançament amb diversos articles sobre Enric Valor i la Falla El Mocador de Sagunt celebra aquests dies una setmana cultural i ja té pràcticament enllestit un volum molt interessant amb una desena d’articles sobre l’escriptor castallut. No tinc notícia, però, dels actes que té previst organitzar Lo Rat Penat a qui fou el primer professor dels cursos de llengua el 1949 i el president de la Secció de Literatura i Filologia el 1960, però seria una manera de demostrar que alguna cosa comença a canviar veritablement dins de l’entitat ratpenatista.
Finalment, m’agradaria destacar, per la novetat que suposa, les nombroses iniciatives sorgides en diverses xarxes socials sobre Enric Valor, especialment a Facebook on s’han creat pàgines que porten per nom Enric Valor, Amics i amigues del Sr. Enric Valor de Castalla o Cent Anys Enric Valor, que possibiliten la ràpida difusió de qualsevol iniciativa ciutadana al voltant del nostre gramàtic.
Evidentment, no és la meua pretensió elaborar una llista exhaustiva de totes les activitats realitzades durant el 2010 ni les previstes per al 2011, entre altres coses, perquè només podria fer-me ressò d’un nombre molt reduït. I això és així perquè Enric Valor fou, i ho és encara, un referent per a molts valencians tant per la seua defensa i compromís en l’estudi i la difusió del valencià i la seua tasca per enfortir l’aportació valenciana al conjunt de la llengua catalana com per la seua immensa obra literària.
No ens ha d’estranyar, per tant, la bona acollida de les iniciatives populars en la realització d’homenatges i celebracions a Enric Valor, que espere que porten a reflexionar les “nostres” autoritats i responsables polítics sobre la necessitat d’un reconeixement més ferm a nivell institucional. El personatge bé que s’ho val. I la nostra societat també.

foto:bibliotecavilareal.wordpress.com

2 comentarios sobre “Els homenatges a Enric Valor: un balanç provisional”

  1. Si ser ‘catalaniste’ és dedicar tota la vida a la recuperació de la nostra llengua, dels contes i les tradicions d’una comarca i haver escrit sempre en valencià i no en castellà, jo també ho sóc.

Los comentarios están cerrados.