Els Centres Educatius de La Costera participaran activament en la festa per valencià del 9 d’Octubre

MaquetaEl 9 d’octubre, la nostra diada, hi haurà una gran festa a València organitzada per Escola Valenciana. Serà la Festa pel Valencià, un acte cívic, lúdic i reivindicatiu per mostrar l’estima social pel nostre tret d’identitat més rellevant, la nostra llengua.

Escola Valenciana està formada per 24 associacions comarcals que treballen activament pel valencià des del món educatiu, però també des de diferents àmbits d’ús social de la llengua. Entre aquestes associacions destaca la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera. .

2010 és un any molt important per a Escola Valenciana, perquè es commemoren els 25 anys de les primeres Trobades d’Escoles en Valencià. Des d’aleshores cada any s’han anat creant més i més coordinadores comarcals de l’entitat que han anat organitzant cada primavera les seues respectives Trobades, actes lúdics i reivindicatius d’estima per la llengua que tenen el punt de partida en l’àmbit de l’educació en valencià.

Els actes d’inici de les celebracions dels 25 anys de Trobades començaren amb la Nit d’Escola Valenciana el passat mes de febrer. Després es van succeir les 21 Trobades d’Escoles en Valencià durant tota la primavera de 2010 sota el lema “tu tens la clau”, celebrades al llarg de les comarques del País Valencià, que només a Montesa va reunir uns 12.000, pares, mares i mestres que creuen en un ensenyament en valencià de qualitat.

La cita per concloure aquest aniversari se centrarà el pròxim dissabte 9 d’octubre sota el nom de LA FESTA PEL VALENCIÀ. S’ha triat la ciutat de València per reunir gent de totes les comarques valencianes i demostrar així que la llengua és de totes i de tots, de nord a sud, independentment de qualsevol color polític. Segons Josep Roca, responsable de la Coordinadora de la Costera, ‘volem demostrar que som molta gent des de les Valls del Vinalopó, passant per l’Alcoià-Comtat, la Vall d’Albaida, la Costera i la Ribera, fins arribar als Ports, que volem que el valencià siga respectat i tinga l’impuls institucional que li correspon per tal d’aconseguir normalitzar-lo a tots els àmbits d’ús i garantir el nostre dret a viure en la nostra llengua‘.

La Festa pel Valencià té un doble vessant. D’una banda, pretén ser l’acte de cloenda de les celebracions dels 25 anys de les primeres Trobades d’Escoles en Valencià: ‘la Festa pel Valencià és un homenatge a tota la ciutadania valenciana que durant 25 anys ha estat participant en les nostres Trobades, un homenatge a tots els xiquets, xiquetes, joves, pares, mares, professorat i ciutadans que tenen la clau del futur de la nostra llengua, que volen més ensenyament en valencià, més música en valencià, més oferta d’oci en valencià, més atenció pública en valencià i més mitjans de comunicació en valencià‘, ha explicat Roca.

D’altra banda, des d’Escola Valenciana s’ha volgut realitzar aquest acte commemoratiu en el context del 9 d’octubre per oxigenar i per reviscolar des de la base social aquesta data històrica amb una sèrie d’activitats que reforcen el nostre tret d’identitat més valuós: “perquè el valencià, ens obri les portes a una forma de ser, a un bagatge cultural i social, a unes tradicions, que ens enriqueixen com a poble i ens situen al món com a poble”, ha comentat Josep Roca.

Activa implicació dels centres d’ensenyament en valencià de La Costera

A la Festa pel Valencià acudiran més de 20 escoles i instituts de la Costera que participaran als tallers infantils, podran veure les diferents actuacions i passejar-se per la fira d’entitats entre les 10 i les 17 hores.

Els alumnes, pares, mares i el professorat dels centres educatius dipositaran el “Llibre de les claus” de cada escola i institut en la base de vidre de l’escultura de 3 metres “La clau que obri tots els panys”, creada expressament per a l’ocasió per l’escultor Manuel Boix . Cada llibre conté materials que en aquest moment està treballant l’alumnat de cada centre, uns materials en forma d’escrits, dibuixos, fotografies, etc, on es treballa el valor del valencià, relacionat amb altres valors bàsics com són la sostenibilitat, la pau o la interculturalitat.

Participació de centres educatius de la Costera que dipositaran a l’escultura el seu llibre “Llibre des les claus”: la comarca vorà 20 centres educatius de Xàtiva, Canals, Genovés, la Llosa de Ranes, Cerdà, la Granja de la Costera, Llanera de Ranes, Torrella, l’Alcúdia de Crespins, la Fontde la Figuera, Moixent, Vallada i Barxeta.

A més faran tallers infantils el CRA Llocnou-Rotglà, l’IES de la Llosa de Ranes i l’escola “José Mollà” de Canals.

L’Escultura “La clau que obri tots els panys” és el bust en bronze d’un infant. Enmig hi ha una clau. El cap se sosté sobre una gran base de vidre transparent. La forma del cap recorda un llibre obert i el títol fa referència a un poemari de Vicent Andrés Estellés. Juga amb el significat de la clau, fent referència al lema de les Trobades 2010 i al llibre-cervell com a contenidor de les claus-valors que es fomenten i s’aprenen als centres d’ensenyament en valencià.

Segons Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, ‘el monument prendrà vida el 9 d’octubre a la Festa pel Valencià , quan cada centre diposite en l’escultura el seu llibre de valors-claus relacionats amb la nostra llengua, perquè ells i elles són el nostre futur, xiquets, xiquetes i joves que creuen que la nostra llengua és un signe d’identitat que cal estimar i normalitzar‘.

Des de les 10 fins a les 15 hores cada escola i cada institut del País Valencià que participarà en aquesta activitat el 9 d’octubre dipositarà el seu Llibre de les claus per la ranura on es veu la clau roja que ha creat Manuel Boix. Els llibres aniran caiguen a la base de vidre i serà així com l’escultura s’impregnarà de color, de propostes i continguts que li conferiran multitud de significats relacionats amb el valencià. ‘Serà com una performance creativa que servirà per completar aquest monument de Manuel Boix, un artista que des del primer moment es va il·lusionar amb aquesta idea i al qual li estem molt agraïts per haver participat tan activament en aquest acte que considerem d’una importància simbòlica i històrica inqüestionable‘, assegura el president d’Escola Valenciana.

El destí final de l’escultura, després de què l’alumnat òmpliga de llibres la base de vidre el 9 d’octubre, serà la nova Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat d’Alacant.