Una de les actuacions vol implicar als escolars i voluntaris en les tasques de recuperació de les zones afectades
El Palau de la Vila d’Ontinyent acollia hui dijous una cimera d’alcaldes dels pobles afectats per l’incendi que va cremar en setembre de 2010 la serra d’Agullent i el paratge natural de Serra de l’Ombria-Pou Clar. Representats dels municipis d’Agullent, Albaida, Benissoda, Agres, Alfafara, Bocairent i Ontinyent acudien a la convocatòria que es produïa, segons el primer edil ontinyentí, Jorge Rodríguez, “en vore que un any després del devastador incendi, la Generalitat Valenciana, que és l’administració competent perquè les serres recuperen el seu estat natural, ha fet ben poca cosa”.
Segons Rodríguez, que actuava com a portaveu dels alcaldes reunits a la cimera, els veïns dels municipis afectats “no podrien perdonar als seus representants que es queden de braços creuats”, i per això s’ha convocat esta reunió per unificar postures, coordinar actuacions i exigir a les administracions que treballen no sols en recuperar els paratges perduts, sinó també en tasques de prevenció d’incendis.
Segons explicava l’alcalde d’Ontinyent, el primer acord, fruit de “la voluntat ferma dels municipis de treballar conjuntament”, és demanar una reunió conjunta amb la Consellera de Medi Ambient per exposar-li un pla comú “amb una sèrie d’inversions, actuacions i dates d’execució concretes”. Mentrestant, els ajuntaments afectats s’han compromès “a posar el seu granet de sorra en que tot avance”, i fer un estudi comú de tota la zona cremada per coordinar al màxim les actuacions de recuperació de la serra, coordinar les brigades que ja hi ha i demanar a la Conselleria de creació de noves brigades.
També es volen incentivar la tasca dels voluntaris, i es traslladarà a les escoles un pla d’educació ambiental que permeta la solta de llavors des d’avionetes mitjançant un innovador sistema que amb un cost “pràcticament zero” implicarà als col·legis, per a que a través de programes d’educació ambiental els xiquets i xiquetes facen boles d’argila dins les quals hi haurà llavors, que es llançaran des de l’aire sobre la serra cremada.
Pel que fa a la línia d’alta tensió, era l’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, qui explicava que “els Ajuntaments d’Ontinyent i Agullent, i la Plataforma Cremats Sense Fils unificaran els contenciosos administratius que estan actualment presentats contra la línia d’alta tensió”. A més, Pla explicava que s’està a l’espera que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana es pronuncie sobre si es prenen o no mesures cautelars de paralització de les obres de la línia elèctrica mentre es resol el contenciós administratiu.
A la reunió de hui acudien, a més dels alcaldes d’Ontinyent i Agullent, els primers edils Josep Albert (Albaida), Josep Manel Francés (Agres) i Antoni Espí (Benissoda), juntament amb les regidores Francesca Cabanes (Bocairent) i Raquel Vicedo (Alfafara) i el regidor de Medi Ambient d’Ontinyent, Fran Quesada. Està previst que els màxims representants dels municipis participants a la cimera de hui tornen a reunir-se per a seguir treballant en estes i altres línies de treball conjuntes per beneficiar els ciutadans i recuperar les serres cremades.