Els alcaldes de la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi acorden promoure accions de conscienciació per fomentar l’ús del tren

S’instarà a RENFE a realitzar un control exhaustiu de la venda de bitllets i a augmentar el nombre de freqüències i eliminar els transbordaments

Un total de 15 alcaldes de les comarques del Comtat, la Vall d’Albaida, la Costera i l’Alcoià reunits a Ontinyent han acordat promoure accions de conscienciació entre les seues poblacions per tal de fomentar l’ús del tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi com un mitja de transport sostenible i vertebrador de les comarques.

Els dirigents volen així donar un pas endavant en vsita que ni per part del Govern de l’Estat ni de la Generalitat s’ha previst inversions als pressupostos de 2014 que permeten encetar les actuacions de modernització de la línia. Durant la reunió s’ha posat de manifest per part dels alcaldes que és imprescindible per tal de tenir més arguments a favor del manteniment de la línia augmentar el nombre de viatgers, i això passa perquè per part de RENFE es realitze un control exhaustiu dels passatgers i la venda de bitllets.

També s’ha parlat de l’experiència positiva d’Ontinyent i Cocentaina respecte a la promoció de l’ús del tren per a acudir a les seues festes majors. En aquest sentit s’ha acordat demanar una reunió amb els responsables de RENFE per tal d’aprofundir en aquestes accions de promoció d’ús del tren i en la necessitat d’augmentar el nombre de freqüències i eliminar els transbordaments.

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha recordat que si bé fa un any -i després de la mobilització dels alcaldes de la línia- es va aconseguir que aquesta es declarara d’interès públic, garantizant així la seua continuïtat immediata, “és imprescindible millorar la línia per a resoldre el greu problema de la freqüència i durada dels viatges”. Per tal motiu es van produir una sèrie de reunions amb la Consellera d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat i amb la Delegació de Govern, “i la sorpresa va ser en veure que als pressupostos generals de l’Estat no es pressupostava cap partida específica per a la millora de la línia”.

D’aquesta manera, la comissió de seguiment va acordar remetre una carta als grups de Les Corts Generals i Les Corts Valencianes, i ara, en confirmar-se que els Pressupostos de la Generalitat Valenciana tampoc dona compliment al protocol signat en 2009 entre Govern Central i Autonòmic per a actuar a la línia, “ens hem tornat a reunir hui a Ontinyent 15 alcaldes per incidir en la necessitat que es complisca aquest protocol, i que es consignen dues partides d’un milió d’euros als Pressupostos Generals de l’Estat i als Pressupostos de la Generalitat Valenciana en aquest sentit”, apuntava.

L’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ratificava esta voluntat “de seguir treballant per aconseguir les inversions necessàries, no sols de manera reivindicativa, demanant reunions amb els portaveus dels diferents grups polítics a les Corts Generals i les Corts Valencianes, sinó també amb una actitud propositiva, ajudant des dels nostres pobles a una major utilització del tren”. D’aquesta manera, apuntava Francés, “hui se’n anem amb deures a casa, per tal d’estudiar el perfil dels usuaris del tren de cadascú dels nostres pobles, i poder així traslladar a RENFE propostes per millorar el servei i incrementar la utilització de la línia”, assenyalava.