Elevada participació en els Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2013

El cicle de conferències s’inaugura el 15 d’octubre amb els clàssics com a protagonistes

La XXV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira comença amb una participació molt elevada, 199 originals que opten a una dotació global de 65.500 €. Aquesta xifra confirma l’expectació que desperta la convocatòria del certamen i esdevé la segona més alta pel que fa a originals presentats, només superada pel rècord històric establert el 2012 amb 219 obres. Sens dubte, aquestes dades demostren el prestigi assolit pels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que promouen des de fa 25 anys la literatura en la nostra llengua.

Cal destacar molt especialment els 33 originals presentats al XVIII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 €, que estableixen el rècord en aquesta categoria, amb tres originals més que el 2012.

Amb 38 originals, també és molt significativa la participació en el XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament de la localitat, ja que es tracta de la xifra més alta després del rècord, que es va fixar el 2012 amb 44 obres.

Un increment remarcable, concretament del 15%, és el dels originals per al VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, dotat amb 6.000 € per l’Ajuntament, al qual s’han presentat 45 originals (el 2012 en van ser 39).

També s’ha produït un increment en el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València dota amb 12.000 €–, on s’han presentat 9 obres, davant de les 5 de l’any passat.

Al XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que l’entitat que li dóna nom patrocina amb 8.000 €– s’han presentat 10 originals (el 2012 se’n van presentar 18). De la seua banda, al XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, dotat amb 2.500 € per Bromera, s’han presentat 23 obres, mentre que en l’edició anterior n’eren 26.

Finalment, pel que fa al VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja –dotat amb 5.000 € per la UNED–, són 41 les obres presentades, una xifra elevada, tot i que l’any passat se’n van presentar 57, rècord en la categoria.

Encara que els guardons es lliuraran el proper 8 de novembre en el tradicional sopar literari, el nom del guanyador del VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca es donarà a conéixer el 25 d’octubre, mentre que el 31 d’octubre es farà públic el veredicte dels premis de narrativa infantil i juvenil.

D’altra banda, l’univers literari dels Ciutat d’Alzira es complementa amb les activitats del cicle de conferències, que comença el 15 d’octubre. Sota el títol «Els clàssics: una herència de futur», enguany ens convida a descobrir la vitalitat i l’actualitat de l’obra de Roís de Corella, Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu entre altres, així com també a reflexionar sobre la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, amb la participació de Ciprià Císcar i de Fernando Villalonga, dos exconsellers de Cultura i Educació; la relació entre l’herència genètica i els cognoms, la pintura i el periodisme clàssics, les malalties infeccioses i altres qüestions que es tractaran fins al 7 de novembre, i que podeu consultar a la web de l’Ajuntament d’Alzira (www.alzira.es) i a la d’Edicions Bromera (www.bromera.com).

Segons Carlos Correal, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira: «El nostre certamen arriba a la vint-i-cinc edició i ho fa manera molt solvent, amb 199 obres aspirants a guanyar algun dels set premis. Sens dubte això confirma el prestigi dels Ciutat d’Alzira entre els escriptors, així com l’encert d’esta aliança per la bona literatura que formen els patrocinadors dels Premis. Això ens anima i ens encoratja a continuar en esta línia. I una vegada més volem agrair a escriptors i escriptores la resposta que han donat, amb la seua alta participació, i amb el compromís amb la literatura en valencià. També això és una bona manera de celebrar el trenta aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”.