El xativí Joan Carles Sebastià, reconegut per la NASA

L’estudiant d’enginyeria i el seu company es troben a la fase final d’un reconegut concurs mundial

L’estudiant d’enginyeria de Xàtiva Joan Carles Sebastià junt al seu company Francisco Presencia van guanyar el premi a Millor Projecte de la SpaceApps Valencia organitzat per la NASA.

Aquesta competició s’organitza a 100 ciutats del món classificant-se un equip per ciutat a la fase mundial. Els dos estudiants tenien fins al dia 20 d’abril per elaborar un vídeo del seu projecte. Una vegada finalitzat el termini de presentació del vídeo, la Nasa havia d’escollir els 25 treballs finalistes entre els 100 projectes mundials, i un dels projectes triats ha sigut el de l’equip de l’estudiant de Xàtiva.

Ara comença ja la fase final i definitiva del concurs, per això el jove xativí i el seu company necessiten l’ajuda de la gent per tal que voten el seu projecte. És una votació a través de twitter i aquell projecte amb més vots serà el que guanye. «Som l’unic equip valencià i sols siguem 5 equips en tota Europa, la resta son principalment d’Estats Units i Canadà”, diu Sebastià.

Per a votar aquest projecte tan sols s’ha de polsar en aquest enllaç:
http://goo.gl/lhHPDY
Una vegada polsen, sols han de tornar a prémer on diu “publicar tweet”.

A més, al twitter de Joan Carles Sebastià, @joancarlesxtv, a la seva xicoteta biografía explica també com poden votar el seu projecte.

“Estem molt entusiasmats amb el projecte, la veritat és que ha sigut una gran experiència i ens ha fet aprendre molt més del que esperàvem en un principi”, manifesta.

Sebastià diu que van decidir presentar-se al concurs «per veure com era l’experiència, i el que va començar com un “a veure que passa” es va convertir, en un cap de setmana frenètic treballant intensament i pràcticament sense dormir per tal de traslladar a la realitat tot allò que teníem en ment», afirma.

Per al projecte, es van proposar un repte, com utilitzar la tecnologia actual aplicada a les visites turístiques a l’espai. Aleshores van construir un casc d’astronauta intel·ligent que utilitza la tecnologia HUD (Heads Up Display). Es basa en un sistema que “ens permet vore davant de nosaltres una pantalla transparent amb informació (com les google glass). Aquesta informació la podem consultar sense que ens impedisca interactuar amb l’entorn amb normalitat (visió no intrusiva)”. Açò ho van fer amb plaques de metacrilat que aconseguien projectar sobre la visera del casc la pantalla del Smartphone. “El smartphone tenia instal·lada una aplicació desenvolupada per nosaltres durant el concurs. Aquesta aplicació ens informava en temps real de la informació relativa a sensors de temperatura, de llum, oxigen i pressió”.

D’altra banda van desenvolupar un sistema intel·ligent d’interacció amb l’entorn mitjançant el qual, “sols movent la nostra mà per l’espai i amb un sistema de càmeres situades al casc ens calculava la posició relativa de la nostra má respecte l’entorn. Açò ens permetria una vegada estiguérem a l’espai donar més comoditats al turista podent actuar el sistema de guia turístic ja que sols assenyalant una estrella o planeta li donaria informació sobre allò que ha assenyalat”, remarca el xativí.