Vicent Soler: “incrementar la productivitat i mantenir els drets socials és possible”
El catedràtic d’economia apunta als poders públics valencians com a responsables de l’especial agudesa de la crisi a la Comunitat
Incrementar la productivitat per fer front a la crisi és una necessitat a Europa, però és una tasca que es pot dur a terme mantenint els drets socials. Així ho afirmava hui l’economista valencià Vicent Soler i Marco, catedràtic d’economia aplicada i director del Departament d’Estructura Econòmica per la Universitat de València, durant l’última jornada de la I Universitat d’Hivern d’Ontinyent, a la qual han participat durant els últims dies diversos experts en educació i economia.
En un auditori del Centre Cultural de Caixa Ontinyent ple de gom a gom, Soler exposava la ponència “Crisis econòmiques i model social europeu: una perspectiva valenciana”, a la qual començava parlant de l’oritge de la crisi, que situa als inicis de la dècada dels 80, amb la desregulatizació dels mercats impulsada pels governs de Margaret Thatcher i Ronald Reagan a Anglaterra i Estats Units.
La crisi financera global generada amb el pas del temps, exposava ha sorprès pel seu dramatisme als organismes i institucions, “i no ha estat l’única crisi”, apuntava el catedràtic, sinó que han confluït també altres diverses crisis “com la crisi immobiliària que tant ha afectat a Espanya, i altres crisis més estructurals, com les dels recursos naturals i energètics accentuada en canviar el paper de Xina i Índia a l’economia global, o la crisi del model de creixement de les economies perifèriques del sud d’Europa, entre elles l’espanyola”, destacava Vicent Soler.
Esta situació de crisi generalitzada ha estat aprofitada per parlar de retalls als drets socials europeus, quan, segons el ponent, una cosa no ha de dur necessàriament a l’altra, ja que “es pot fer front al doble repte de ser competitius als mercats internacionals, i alhora millorar el model social europeu, i la clau és augmentar la productivitat respecte dels costos i apostar per la innovació a tots els nivells”.
El que no s’ha de fer, destacava, és apostar com s’ha fet per part dels administradors dels diners públics a la Comunitat Valenciana, “que ens han fet perdre 12 punts de nivell de vida i ens han deixat al 87% de la mitjana no europea, sinó espanyola. En el cas dels valencians, davant la crisi s’han equivocat tots: els empresaris, els sindicats, però sobretot els poders públics que han apostat per l’espectacle i la foto, el que ens ha fet empobrir-nos més que els demés”. L’objectiu més immediat ara, tant a nivell valencià, com estatal i europeu, és molt clar, segons Vicent Soler: “que torne la confiança”.