El PSPV insta a Rus a que facilite la compra d’ordinadors per als alumnes de Xàtiva

La inversió, de 56.000 euros, correspondria a l’acord rebutjat per Font de Mora amb el Govern central

05-02-10 (Xàtiva).- El portaveu del PSPV-PSOE de Xàtiva, Roger Cerdà, proposarà hui l govern municipal que l’ajuntament ajude a pagar els ordinadors portàtils que pretén facilitar l’Estat als xiquets de 5é de primària a través del programa Escuela 2.0.

Cerdà explica que el Ministeri d’Educació proposa a les comunitats autònomes que col·laboren pagant el 50% del cost d’esta tecnologia, però que després que el conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, s’haja negat a participar, «Xàtiva no ha de deixar que els seus xiquets pateixquen un endarreriment en la modernització educativa per la negativa sistemàtica de la Generalitat a totes les propostes del Govern Zapatero».

D’esta forma el líder dels socialistes de Xàtiva demana al govern d’Alfonso Rus que «s’aprete el cinturó en luxes per beneficiar als xiquets», recordant que els pressupostos municipals recullen una partida de 150.000 euros per «despeses especials de Presidència» mentre que els 375 alumnes de cinqué de primària de Xàtiva «sols necessitarien 56.000 euros per millorar la seua educació tecnològica».
En esta línia, Cerdà afirma que l’alcalde de Xàtiva «ha de ser el primer en donar exemple i demostrar que l’educació és una prioritat per davant de despeses prescindibles com el protocol, que en 2010 costarà 40.000 euros als ciutadans». El portaveu a més manifesta que les alternatives i les propostes de futur «han d’eixir de les ciutats si, lamentablement, la Generalitat està bloquejada».

La moció que presentarà el PSPV en el ple municipal de hui divendres busca permetre «adaptar al segle XXI els processos d’ensenyament-aprenentatge, dotant els nostres alumnes de coneixements i ferramentes claus per al seu desnvolupament personal i professional, fomentant a més el capital humà i la cohesió social, i eliminant la bretxa digital». Així Roger Cerdà explica que este és el primer pas per «millorar, modernitzar i preparar la formació dels xiquets perquè puguen treballar en una economia molt qualificada i basada en el coneixement i la tecnologia, la qual cosa assegura un treball de més qualitat i sostenible».

Cerdà demana prèviament a Rus que abans pressione al conseller Alejandro Font de Mora perquè no obligue als ajuntaments a haver d’assumir estes despeses que corresponen a la Generalitat utilitzant «excuses de malpagador», ja que, «si Font de Mora diu que els ordinadors poden provocar miopia, els experts oftalmòlegs recorden que no és un perill major que el propi fet de llegir un llibre».

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA PER RECOLZAR EL PROJECTE ESCOLA 2.0 I LA SEUA IMPLANTACIÓ A LA COMUNITAT VALENCIANA I A LA CIUTAT DE XÀTIVA:

El projecte Escola 2.0 d’integració de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) en els centres educatius, pretén accelerar la incorporació de l’ús de tecnologies digitals a la pràctica docent.

Esta mesura permetrà adaptar al segle XXI els processos d’ensenyament-aprenentatge, dotant els nostres alumnes de coneixements i ferramentes claus per al seu desenrotllament personal i professional, fomentant a més el capital humà i la cohesió social, i eliminat la bretxa digital.

Per això incorpora un conjunt integrat de mesures que es refereixen, d’una banda, a l’ús personalitzat d’un ordinador portàtil per part de cada alumne i d’altra, a la posada en marxa de les aules digitals del segle XXI. En particular, el projecte Escola 2.0 es basa en els següents eixos d’intervenció:

  • Aules digitals. Dotant de recursos TIC Als alumnes i als centres.
  • Garantir la connectivitat a Internet i la interconnectivitat dins de l’aula per a tots els equips.
  • Assegurar la formació del professorat i dels responsables de TIC en els centres educatius.
  • Generar i facilitar l’accés a materials digitals educatius.
  • Implicar alumnes i a les famílies en l’adquisició, custòdia i ús d’estos recursos.

Es tracta d’un procés que forçosament ha de desenrotllar-se en estreta col·laboració entre el Ministeri d’Educació i les Comunitats Autònomes, implicant al sector d’empreses tecnològiques informàtiques i de comunicació, entitats financeres, editorials i empreses de programari educatiu, així com a les pròpies famílies.

Diverses comunitats autònomes com Castella i Lleó, Astúries, Andalusia, Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Navarra, Castella la Manxa, País Basc etc, governades per partits de distints signes polítics, han signat ja l’acord de col·laboració amb el Govern d’Espanya, i inclús algunes d’elles ja estan posant en marxa aquest projecte.

No obstant això, ens trobem que la Comunitat Valenciana ha rebutjat la firma de dit conveni, que implicava finançar al 50% el cost econòmic de les ferramentes del projecte. Entre d’altres els ordinadors portàtils, el que suposaria perdre una gran oportunitat per a l’impuls de les noves tecnologies en els centres educatius de la ciutat. Així com posar a l’abast de tots els xiquets i xiquetes i les seues famílies l’accés a aquestes ferramentes, sense distincions per raons econòmiques.

Per tot això, el Grup Municipal Socialista eleva al Ple la següent PROPOSTA:

– Que l’alcalde de Xàtiva inste al Govern de la Generalitat Valenciana a signar l’acord de col·laboració corresponent al projecte conegut com a Escuela 2.0 amb el Govern d’Espanya i que el Govern Autonòmic integre als centres educatius de la nostra ciutat, tant públics com concertats, en este projecte. Açò suposaria un gran avanç en la modernització de tots els col·legis del nostre municipi, dotant tots els nostres alumnes en condicions d’igualtat, de tots els instruments tecnològics necessaris, per a integrar-los, en un sistema educatiu de qualitat, adaptat al segle XXI.

– En cas que la Generalitat Valenciana es negue definitivament a col·laborar i renúncie al desenvolupament del programa ESCUELA 2.0 del Ministeri d’Educació a la nostra ciutat, que l’Ajuntament de Xàtiva consigne una partida al pressupost i cofinancie el 50% del cost dels ordinadors que li correspondria a la Generalitat per tal d’aconseguir que els 375 alumnes de cinqué de Primària de Xàtiva en primer lloc, i progressivament, després l’alumnat de 6é de primària i de 1r i 2n de l’ESO, puguen gaudir d’aquesta innovació educativa i tecnològica comptant amb els ordinadors portàtils que proposa el programa.