El PSPV demana al govern que facilite l’accés al tractament de l’hepatitis C

Els socialistes demanen que el govern central negocie amb les companyies farmacèutiques un preu raonable i accessible d’aquests medicaments

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Xàtiva ha registrat una moció per tal que el plenari secunde una major facilitat d’accés als nous tractaments contra l’hepatitis C.

La moció socialista insta a la Generalitat a garantir i generalitzar la disponibilitat dels tractaments d’última generació per part de les persones afectades per aquesta malaltia. L’accés al tractament hauria d’estar ordenat segons un criteri mèdic i amb caràcter immediat per als casos de fibrosis 3 i 4. La moció presentada pels socialistes pretén que l’Ajuntament de Xàtiva demane al Consell que establisca un acord amb el Ministeri de Sanitat perquè es tracte amb els medicaments d’última generació a tots aquells pacients que entren dins dels criteris clínics d’abordatge de la malaltia.

D’altra banda, els socialistes defensen que el govern central negocie amb les companyies farmacèutiques un preu raonable i accessible d’aquests medicaments, per tal de garantir l’abastiment de totes les persones afectades. D’altra banda, la moció del Grup Municipal Socialista contempla la petició al Consell de la Generalitat de què aquest es comprometa a realitzar un diagnòstic de la situació. Aquesta actuació implicaria crear un registre de pacients afectats amb la finalitat d’agilitzar els tràmits perquè el tractament arribara com més aviat millor als malalts d’hepatitis C. Així mateix, els socialistes de Xàtiva proposen que l’ajuntament inste a la Generalitat a seguir les línies d’actuació que marque el Comité d’Experts nomenat pel Govern d’Espanya.

En l’exposició de motius, els regidors socialistes destaquen que l’aparició de nous fàrmacs ha suposat un gran avanç i un salt qualitatiu en el tractament d’aquesta malaltia. Hi ha al voltant de 500.000 malalts d’hepatitis C en Espanya, dels quals 80.000 estan a la Comunitat Valenciana. L’elevat cost dels fàrmacs d’última generació fa extremadament difícil l’accés dels pacients al tractament. L’empresa Gilead, fabricant de Sovaldi, ha fet públics uns beneficis de 21.000 milions d’euros en 2014, els quals suposen un increment d’un 127% respecte a l’any anterior.