El PSPV de Xàtiva assenyala a Rus com a únic responsable dels sobrecostos a la plaça de bous

Llorens (PSPV): “La forma de gestionar l’Ajuntament com un ‘cortijo’ va provocar que no se seguiren les normes que assenyala patrimoni”

El PSPV de Xàtiva assenyala a l’alcalde Alfonso Rus com a “únic responsable” de les obres a la plaça de bous que han suposat els “desmesurats sobrecostos”. El regidor socialista Rafael Llorens afirma que la gestió “no ha sigut només nefasta, sinó que tampoc s’ajusta a la llei, i en l’Ajuntament no es fa res sense la seua aprovació”.

Recorda Llorens que les obres van començar el 20 de febrer de 2006, “sense tenir en compte l’obligatori informe de la Direcció general de Patrimoni -per tractar-se d’un Bé d’Interés Cultural (BIC)- que es va remetre el mes anterior”. A més el PSPV apunta que fins a maig de 2007, és a dir 15 mesos després, no es remet documentació alguna ajustant este projecte als requeriments assenyalats per esta Direcció general.

Com a conseqüència d’açò, i atés que el volum de les obres s’incrementa en un 66,80% el Consell jurídic Consultiu (òrgan competent d’informar quan el sobrecost és superior al 20%) va elaborar un informe al juliol de 2007 en el qual va manifestar que “si el projecte inicial s’haguera redactat tenint en compte que s’anava a actuar en una zona declarada BIC, raonablement no solament és que no s’hauria aprovat aquest projecte, sinó que a més no s’hagueren iniciat les obres sense que abans s’haguera atés els referits condicionaments” manifestats per la Direcció general de Patrimoni.

En aquest informe s’assenyala a més que “les obres van continuar la seua execució de forma simultània de tal forma que la modificació es va fer de facto i ara del que es tracta és de convalidar els defectes formals en els quals es va incórrer sense haver tingut en compte la Llei de Contractes de les Administracions Públiques”. Amb aquesta actuació el Consell Jurídic Consultiu va instar a l’Ajuntament de Xàtiva a procedir a l’aprovació del projecte modificat.

Rafael Llorens acaba afirmant que “ningú es pot creure el fet que Rus insinue que no coneixia cadascun dels passos de la construcció del seu projecte més megalòman i personal”. D’aquesta manera el regidor del PSPV afirma que la “neteja” amb la qual ha amenaçat Rus a l’arquitecte és “sacrificar a un cap de turc per a evitar que li esguite a ell la responsabilitat”.