El PSPV alerta de nous enderrocs al Castell Menor de Xàtiva

Ignacio Reig: “El govern d’Alfonso Rus es gasta deu vegades més en el festival Nits al Castell que a reparar la fortalesa”

El PSPV ha alertat de les ensulsiades que s’han produït en el Castell Menor de Xàtiva, per la qual cosa han registrat una petició perquè s’avaluen els danys produïts. Els danys s’han produït en la parteix sud, la que recau al paratge de la Solana de Bixquert, i està datat en els segles XI i XII, per la qual cosa si no es fa una actuació urgent el dany produït seria «irreparable».

En 2011 aquesta zona de muralla va tenir una intervenció parcial que va renovar la part central del castell i l’entorn de la Porta del Socors. Ara la zona que s’eleva cap al Castell Menor s’ha esfondrat parcialment deixant ‘penjada’ en l’aire una intervenció de paret de bloc executada a la fi dels anys setanta. Davant aquesta situació el regidor socialista Ignacio Reig alerta que «el perill d’ensulsiada és evident».

Els socialistes lamenten el «menyspreu al patrimoni» i «el desdeny en l’obligat manteniment de la fortalesa», per la qual cosa Reig ha exigit «una partida anual pròpia per a inversions en el Castell». El regidor del PSPV recorda que el titular del monument és la Generalitat Valenciana, «però donada la situació de fallida i el reiterat impagament de les subvencions compromeses, és l’Ajuntament de Xàtiva qui ha de vetlar pel manteniment de l’edifici i exigir responsabilitats».

Ignacio Reig afirma que la conservació «és una qüestió de voluntat política», i recorda així que «Rus es gasta deu vegades més en el festival Nits al Castell que a reparar la fortalesa. Aqueixes són les seues prioritats, el pa i circ».

La Torrassa de Ponent

Els socialistes han anunciat diverses propostes d’actuació, i demanen dotació pressupostària pròpia per a reparacions en el castell en el capítol d’inversions i demanen que es pose en valor l’immoble adquirit per l’Ajuntament en 2003, un «xalet» adossat a la muralla de Ponent, conegut com ‘la Torrassa de Ponent’, que des de la seua adquisició està abandonat i amb signes evidents de deterioració.