El nou pla d’estalvi en enllumenat públic permet a Ontinyent estalviar 70.000 euros en 6 mesos

El regidor de Medi Ambient destaca que el pla permet augmentar l’eficiència energètica i reduir la despesa econòmica

La posada en marxa d’un pla d’estalvi energètic en l’enllumenat públic ha permès a l’Ajuntament d’Ontinyent estalviar 69.000 euros en la segona meitat de l’any 2011. La iniciativa ha estat posada en marxa per la regidoria de Medi Ambient, al front de la qual està l’edil Fran Quesada, qui presentava aquest matí els resultats obtinguts durant aquest primer mig any de funcionament: “en tan sols 6 mesos hem aconseguit un estalvi important només realitzant gestions i actuacions menors com canvis de bombetes, renegociacions dels contractes de potència, implementació de les noves tecnologies o fer un ús més eficient de la xarxa d’enllumenat, i tot a cost zero per a l’ajuntament”, apunta el regidor.

En concret dins d’aquest pla, i al període que va de juliol a desembre, s’ha ajustat les tarificacions existents en cada zona de l’enllumenat públic; s’ha canviat 370 lluminàries existents per altres de menor potencia (ajustant-se al reglament estatal i europeu); s’ha desconnectat 52 lluminàries per ajustar-se als nivells lumínics necessaris; i s’ha actualitzat el software de control per disposar de registres de consum, detectant així funcionaments anormals i obtenint corbes de consum de cada zona d’enllumenat.

Tal com explica Fran Quesada, “després d’estes actuacions, hem aconseguit estalviar 186.190 kwh en consum energètic, el que equival a 55.590,35 € en la factura elèctrica, i a més deixem d’emetre més de 46.500 Kg de Co2, pel que el benefici es total i a més sense causar cap perjudici a la ciutadania”, destacava el regidor.

Les zones del casc urbà on s’ha actuat són les avingudes d’Albaida , Sant Francesc, Generalitat, el Llombo i l’Almaig; els carrers Dos de Maig, Pintor Segrelles, Pare Fullana, Tirador i Josep Gironès, la Casa Capellans, la Carretera de Bocairent i la zona residencial El Pilar.
A estos 55.590,35 € en enllumenat públic, s’ha d’afegir altres 10.452,43 € d’estalvi en optimització dels paràmetres de contractació de subministrament elèctric en edificis d’ús terciari municipals, com el Museu Arqueològic, la Sala d’Exposicions de Cultura, el Col·legi Rafael Juan Vidal, el Teatre Echegaray, la Sala Multiusos, el Col·legi d’Educació Especial, el Col·legi Vicent Gironés o l’aparcament de Sant Jaume. A estes actuacions encara s’hauria d’afegir altres pendents de l’emissió de la primera factura al Col·legi Bonavista, el Pont del Salt del Bou i la Prefectura de Policia Local, per valor de 2.776 euros, pel que l’estalvi total seria de quasi 70.000 euros.

De cara als propers mesos, està en estudi realitzar actuacions a altres edificis d’ús terciari com l’escorxador, l’escola per a adults, les oficines de l’administració general (l’Ajuntament), el mercat, la biblioteca de Sant Josep, el Palau de la Vila o el Poliesportiu Municipal.

Quant a les futures actuacions a l’enllumenat públic, el departament de Medi Ambient treballa amb una proposta que inclou un total de 15 actuacions com la substitució de bombetes i la desconnexió de llums en diverses zones del casc urbà no són necessàries, així com a la “ruta del colesterol” a partir de les 2 de la matinada.

Fran Quesada mostrava la seua satisfacció per les primeres xifres d’estalvi energètic i econòmic que s’han obtingut en tan sols 6 mesos, així com per l’esforç realitzat pels tècnics i operaris de la regidoria d’enllumenat, “que ens han permès aconseguir aquestes xifres”. Quesada afegia que “aquest estalvi continuarà prorrogant-se en el temps, en la mesura en la que continuem aplicant aquest pla en el municipi”, destacava el regidor.