El Museu Segrelles d’Albaida acollirà la presentació del calendari del IEVA

picture-5
El proper dijous, dia 12 de novembre, a les huit de la vesprada, la Casa Museu del Pintor Segrelles d’Albaida acollirà la presentació de la dècima edició del “Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia 2009” que publica anualment l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, IEVA.

El Calendari de l’IEVA de 2010, acompleix els 10 anys del seu naixement. Es tracta, d’un recull desacomplexat, variat, original i colorista. Segueix la manera de fer de sempre però compta amb unes grans novetats, com és el fet que recull les històries més esbojarrades de la comarca per a unir-les als personatges llegendaris més coneguts, sent una mena de recuperació d’estes llegendes i dels personatges que a una gran marxa estan oblidant-se en els habitants de la comarca, per això el calendari recorda els personatges, els recupera i inclus dona a conèixer algun personatge més local.

Cal que destaquem també que el calendari s’unis a la celebració del 125 natalici d’un dels nostres més grans artistes, Jose Segrelles, les il·lustracions del qual recorren les pàgines de l’edició d’aquest nou «Any deu».
Segueix sent dirigida de nou per l’etnògraf Sergi Gómez Soler, ha comptat amb un gran equip de realització, en l’apartat de recerca d’informació, receptes de cuina i dades curioses: Daniel Alfonso, Casimir Romero, Àngel Canet, en l’apartat de disseny s’ha comptat amb Esteve Castelló, Alícia Tudela i en l’aparta artistic de Juanjo Alcaide, Juan Torres i especialment el de Joan Sancarlos.

El calendari des de fa quatre anys ve commemorant fites històriques rellevants. En aquesta ocasió, l’esperat calendari commemorarà el centenari de la crisi coneguda com de «l’Any Deu», que tant arrelada ha quedat en el parlar de tota la comarca, i que fou causada per una forta passada de «mildiu», de la fil·loxera que va desfer totes les vinyes, afectades ja per una gran sequera. Tot això provocà l’emigració de centenars de valldalbaidins i una reestructuració econòmica i laboral en la comarca.

Diem que sembla «L’Any Deu» a qualsevol situació que sembla superar-nos, i també a qualsevol desgavell o poc trellat. El calendari et podrem aconseguir en les presentacions que es realtizaran al llarg de la comarca: Albaida, Otos i Llutxent, a més d’haver estat presentat a la Pobla del Duc i a la Fira de Gastronomia d’Ontinyent.