El I Congrés de Foc Antic Vila de L’Olleria protagonista este cap de setmana

L’Olleria rebrà la visita de professionals i aficionats a la pólvora

La pólvora serà la protagonista des d’este divendres i fins al diumenge en L’ Olleria amb els tres dies centrals del I Congrés de Foc Antic Vila de L’Olleria.

Es reprenen els actes després de la inauguració la passada setmana de l’exposició que es podrà veure encara durant tot el cap de setmana en la Casa Santonja, “l’Olleria poble de coeters”.

Este divendres 28 a les 20:30 hores en el teatre Goya es projectarà un documental de la història coetera del poble amb imatges i testimoniatges que serà comentat i explicat en directe pels membres de la Federació Valenciana d’Amics del Coet, Juan García i Estellés i Daniel Claver Herrera.

Ja el dissabte 29, i en la Casa Santonja, Juan García oferirà a les 19:00 hores una conferència sobre “el món del foc artificial”.

Este primer congrés tindrà un final d’or amb una mascletà a escala a les dues de la tarda i la impressionant disparada de l’al·legoria dedicada a Sant Francesc “Germà Sol, Germana Lluna”, ambdues en la Plaça de la Vila i obsequi de la pirotècnica Nadal-Martí, única empresa pirotècnica que queda en el poble.

Juan García, ha comentat que “el diumenge és una ocasió única per a poder gaudir d’un espectacle tal com es feia fa 100 anys ja que tot el procés, des de l’elaboració de la pólvora fins a la disparada es fa manual” avançant que “en l’al·legoria es veurà un espectacle de color, llum i música que es tancarà amb una coloma de paper feta a mà que simularà l’esperit sant”.

Per la seua banda, el regidor de cultura, Jesús Engo ha explicat que “s’ha triat la Plaça de la Vila per ser un lloc emblemàtic i ple d’història per al nostre poble a més d’estar en el centre, una cosa que per a nosaltres era important ja que amb este congrés hem volgut acostar de nou la pólvora i els focs d’artifici als veïns i veïnes de L’Olleria”.

Igualment, l’alcalde, José Vidal ha recordat que “este congrés en el qual viurem intensament este cap de setmana, és tal com es va dir el dia de la presentació un sentit i merescut homenatge al nostre passat com a mestres coeters, per això” ha continuat dient “este congrés és molt emotiu per al poble de L’Olleria i ens agradaria que tots disfrutaren i participaren en els actes organitzats, tant els ollerians i ollerianes com les comarques veïnes”.

Finalment, ha remarcat “el gran treball realitzat per totes les persones que s’han implicat en l’organització de l’acte, i especials paraules m’agradaria tenir per als membres de la pirotècnia Nadal-Martí que s’han implicat i treballat de manera incansable perquè este projecte fora una realitat i siga un gran èxit”.