El diputat de Compromís critica el model de gestió de residus del PP que ha portat al macroabocador de Llanera

Juan Ponce: “Aquest pla incompleix les directives europees”

La Plataforma contra el macroabocador de Llanera va organitzar dissabte passat una jornada sobre “Propostes sostenibles per a la gestió dels residus” en la que es van exposar diverses propostes sobre com millorar el tractament dels residus. A les jornades van acudir els candidats de Compromís a l’alcaldia de Xàtiva i l’Alcúdia de Crespins, Cristina Suñer i Pepe Garrigós, així com els regidors d’aquestes poblacions Joanjo Garcia Terol i Pedro Garcia León.

Per a finalitzar la jornada es va celebrar una taula redona amb representants dels partits que tenen grup a les Corts, Compromís, PSPV i EU. Per part de Compromís va participar el diputat de la coalició, i candidat de nou en la llista autonòmica, Juan Ponce. Ponce, coportaveu de la coalició i membre d’Els Verds, ha donat sempre recolzament a les mobilitzacions contra el macroabocador de Llanera i ha defensat en les Corts les propostes de la Plataforma.

Ponce es va mostrar contrari al model de gestió de residus del PP que ha portat a la construcció del macroabocador. En paraules del diputat, “el pla de gestió de residus del PP incompleix directives europees i no apunta ni de lluny als objectius de reciclatge europeus per a 2020. Només per començar, el rebuig no hauria de superar en aquests moments, segons normativa europea, el 44%, i passa del 70%. Així mateix, s’incompleix el principi de proximitat, el que ha portat a la construcció de macroabocadors com el de Llanera, que han de donar servei a cinc comarques amb una gran quantitat de població. Nosaltres apostem per un tractament pròxim al lloc on es generen els residus, de menor mida i menor impacte, amb un increment del reciclatge que minimitze el rebuig.”

Així mateix, el diputat va donar recolzament al pla de minimització de residus de la Vall d’Albaida, el va considerar un bon model i va apostar per dur-lo a la Costera en substitució del macroabocador. Va recolzar també les iniciatives de recollida “porta a porta”, que municipis com Ontinyent, de la mà de COMPROMÍS, estan portant a terme, i va recordar que aquestes mesures “són més sostenibles, creen més llocs de treball i disminueixen costos”.

Per la seua part, Cristina Suñer va destacar com a conclusió de la jornada que “hem de caminar cap a la disminució de la producció de residus, el que farà la seua gestió més sostenible i amb un menor cost per als ajuntaments.”