El Campanar de La Vila, protagonista de la presentació de càrrecs festers d’Ontinyent

Jesús Bordera convida al seu pregó de festes a gaudir dels Moros i Cristians “amb els cinc sentits”

El Campanar de Santa María o Campanar de La Vila d’Ontinyent, que presideix any rere any l’acte de presentació de càrrecs festers de la ciutat, enguany es convertia també en el seu protagonista. Un espectacle de música, dansa i poesia, ressaltava el passat diumenge aquest campanar construït al segle XVII com a principal símbol de la ciutat i espectador privilegiat de la seua història, mentre la segona torre de campanes més alta d’Espanya (després de la Giralda) s’enllumenava progressivament.

Amb una Plaça Major vestida de gala per a l’ocasió, la vetllada, que va a comptar amb la presència de l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i una ampla representació de regidors del consistori ontinyentí, va començar amb una salutació del President de la Societat de Festers, Toni Morales, qui va donar pas a un espectacle que va tenir com a fil conductor una composició musical realitzada per Daniel Rengel Salvador, interpretada per la Banda Simfónica Tot per la Música, amb la dansa de 10 ballarines del Centre de Dansa Ópera i els textos i locució de Juan Antonio Alcaraz.

L’espectacle es va dividir en tres parts, “presentació”, “poble” i “festa”, al qual el propi campanar, del que enguany fa 330 anys que es va decidir construir-lo per substituir el seu predecessor en ruïna, feia un repàs per episodis històrics, recordava la figura d’ontinyentins destacats i finalment es presentava com a testimoni d’excepció de les festes. Després d’aquest espectacular inici es va obrir un segon acte que va incloure la presentació dels càrrecs de les festes de Moros i Cristians d’enguany, encapçalats pel Capità Cristià Sergio Pla (comparsa Gusmans) i la Capitana Mora Tudi Guillem (comparsa Chanos), a més dels banderers, ambaixadors, i tots i cadascuns dels 24 primers trons de les comparses.

Finalment, José Pla Barber era l’encarregat de presentar el pregoner de les festes d’enguany, Jesús Bordera Revert, qui posava de relleu com es pot gaudir la festa de Moros i Cristians amb els cinc sentits amb un llenguatge pla però ple de contingut “en valencià, la llengua a la que he estimat, he criat als meus fills i m’han educat”. Amb un discurs dividit per breus pauses musicals, Bordera recordava les seues pròpies vivències com a fester, destacava els valors que comporta la festa i la seua importància, i també feia referències tant als càrrecs d’enguany com al Campanar de Santa María, “el símbol d’Ontinyent, que quan el perc de vista alguna cosa em falta”. Tot amb un discurs articulat a través de com la vista, l’oïda, el gust, l’olfacte i el tacte ens fan percebre una festa “generadora d’unió i amistat”.

L’alcalde, Jorge Rodríguez, va definir la intervenció de Bordera com “un pregó de festes molt ben lligat i raonat, però sobretot molt emotiu. Un pregó d’un ontinyentí que ha viscut la festa i la ciutat en primera persona, i que ha servit per animar a la gent a viure les festes i aprofitar estos dies al màxim”, destacava.