COMPROMÍS Xàtiva ha presentat una moció per tal de rebutjar la reforma elèctrica del PP

COMPROMÍS demanarà a l’Ajuntament una aposta decidida per l’ús de les energies renovables, i fomentar a nivell de Xàtiva el seu ús

COMPROMÍS Xàtiva ha presentat una moció a través del seu grup municipal que haurà de ser debatuda en el ple del pròxim divendres 13. En aquesta moció, es demana el rebuig al Reial Decret-Llei 9/2013, del govern de l’Estat, de mesures per a l’estabilitat financera del sistema elèctric, i a l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum. Segons s’argumenta en la moció, ‘…el decret suposa una reforma que, amb l’excusa d’acabar amb l’anomenat dèficit tarifari, només beneficia l’oligopoli de les grans empreses productores d’energia elèctrica convencional i, per contra, perjudica directament els consumidors, d’una banda, i les empreses d’energia renovable, d’una altra. Efectivament, el Decret preveu un nou augment del preu de la llum, contempla la possibilitat d’eliminar en un futur l’anomenat bo social què afecta a les baixes potències contractades, els pensionistes, les famílies nombroses o les que compten amb tots els seus membres a l’atur. No sembla tampoc que vaja a aprofitar per a incentivar l’estalvi ja que la reforma inclou un canvi en l’estructura de la factura de la llum, augmentant en un 127% el preu de la potència (la part fixa que no depèn del consum) i disminuint la part variable (l’energia consumida).’

Però el que és especialment greu, segons el regidor de COMPROMÍS a l’Ajuntament, Joanjo Garcia Terol, és que “el decret penalitza l’ús de les energies renovables, tant eliminant els incentius a les empreses que les produeixen com penalitzant l’autogeneració i l’autoconsum, en direcció completament contrària al que hauria de promocionar l’estat. En resum, aquesta reforma energètica només persegueix assegurar els beneficis de les grans empreses elèctriques, augmenta el preu de la llum al consumidor, desmotiva l’estalvi, penalitza l’autoconsum i ofega el sector de les energies renovables.”

De fet, l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum que ha estat enviat a la Comissió Nacional d’Energia introdueix l’anomenat “peatge de suport” que establirà el govern segons evolucione l’autogeneració elèctrica. És a dir, a més autoconsum, més peatge, tal i com demanen les grans companyies per compensar les seues possible pèrdues. A l’esborrany, aquest nou peatge suposa que, inicialment, el consum de l’energia generada pels particulars es pagarà un 27% més car que el consum convencional, a banda d’altres mesures clarament coercitives.
La moció, per tal d’invertir aquesta penalització en la mesura d’allò possible per les competències de l’Ajuntament, demana una aposta decidida per l’ús de les energies renovables i l’estalvi energètic, instant a la realització d’una auditoria energètica dels edificis de la seua propietat, així com incloure en les taxes de l’any vinent incentius a l’autogeneració i l’autoconsum d’aquest tipus d’energia.