El grup exigeix la creació d’una Oficina Tècnica de Prevenció de Delictes
COMPROMÍS Xàtiva ha presentat una proposta per tal que l’Ajuntament de Xàtiva prenga mesures per a previndre els delictes de corrupció que últimament s’han descobert en moltes administracions de l’estat, entre les quals, alguns ajuntaments com el de València amb el cas Noós, que afecta al Vicealcalde Alfonso Grau.
Les administracions municipals no estan obligades, fins al moment, a establir mesures de prevenció dels delictes de corrupció que es realitzen o puguen realitzar en les seues organitzacions. Per aquesta raó i per la gran sensibilitat social al respecte “considerem imprescindible posar en marxa mesures per a previndre i lluitar contra els incomptables casos de corrupció que s’aprofiten de la impunitat, els mecanismes burocràtics i els privilegis que l’administració municipal pot suposar per a la comissió d’aquests delictes”, segons ha declarat la portaveu de COMPROMÍS Xàtiva, Cristina Suñer.
En la proposta s’explica que ‘La complexitat dels models delictius que engloba la corrupció fa molt difícil i moltes vegades impossible, la seua detecció i càstig si solament s’intervé des de la vessant de la justícia en la seua part penal. La part repressiva no és suficient. Als fets que succeeixen dia a dia en tot l’Estat ens remetem. Una combinació de les mesures preventives i repressives comportaria amb tota seguretat, una disminució dels casos de corrupció pública i per tant de la reducció d’aquests casos en els tribunals. Així mateix, suposaria una més que considerable reducció dels costos econòmics i humans que suposa la corrupció. És evident que el seu efecte positiu sobre l’ètica i la moral pública seria molt considerable i important en els moments que vivim.’
Les mesures proposades inclouen la creació d’una Oficina Tècnica de Prevenció de Delictes (OTPD) per a realitzar les diferents tasques preventives, fent realitzacions periòdiques de les mateixes, i que també s’encarregaria del compliment estricte dels salaris, dietes i altres menesters dels càrrecs electes i personal de confiança.
Així també es demana la ceació d’un registre de proveïdors generals i d’empreses licitadores que incloga tant les existents com les de nova incorporació; la implantació de la diligència deguda que incloga entre altres, la identificació dels administradors i socis de la mercantil, la verificació de la titularitat reial i el llistat d’unitats de negoci dels mateixos accionistes i/o administradors, propòsit i índole de la relació de negoci i seguiment de la mateixa i la creació d’un canal de denúncia intern i extern, assegurat, privat, anònim i amb tota garantia de seguretat per al denunciant.