COMPROMÍS proposa que Xàtiva recolze el model educatiu plurilingüe

Suñer: “l’esborrany de Decret que ha aprovat el Consell valencià margina el valencià i no garanteix la competència lingüística de l’alumnat en la nostra llengua”

El grup BLOC-COMPROMÍS de l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat una moció al ple a la qual proposa que el consistori recolze explícitament el model educatiu plurilingüe plantejat per la Federació Escola Valenciana. Aquest model se sintetitza al document “Un model d’educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià” que proposa que s’incorpori el valencià de manera progressiva, per tal que tots els estudiants dominen la llengua, i també aposta per introduir l’anglès a partir d’educació infantil. El document, que va estar redactat per la Unitat per l’Educació Multilingüe (UEM) de la Universitat d’Alacant, compta ja amb el recolzament explícit dels principals sindicats, partits (llevat del PP), i universitats públiques valencianes, així com d’altres entitats diverses.
Tal com explica Cristina Suñer, el que demana COMPROMÍS Xàtiva és que l’Ajuntament acorde la seua conformitat i adhesió al manifest elaborat per Escola Valenciana, i demane a la Consellera d’Educació, Formació i ocupació que retire l’esborrany de Decret de plurilingüisme que ha aprovat el Consell valencià, ja que, exposa Suñer, “l’esborrany de Decret que ha aprovat el Consell valencià margina el valencià i no garanteix la competència lingüística de l’alumnat en la nostra llengua”.
Un dels principals entrebanc que planteja l’esborrany de Decret és que considera que el valencià i el castellà estan en igualtat de condicions de normalitat lingüística, “cosa que no és certa, ja que el valencià tot i ser llengua oficial està minoritzada i en desequilibri, sent imprescindible afavorir mesures que garantisquen l’aprenentatge i el coneixement de la llengua per part de la ciutadania valenciana”, assenyala la portaveu de COMPROMÍS. Suñer ha afegit que “la política educativa del consell es fa d’esquenes a tot el sector educatiu, no té en compte ni els sindicats ni organitzacions com Escola Valenciana, i encara que s’omplin la boca dient que defensen la valencianitat, cada vegada més marginen la nostra llengua. Davant un document com aquest, que és fruit del consens de moltes entitats, esperem que el PP reconsidere la seua postura.”