Compromís proposa que l’Ajuntament reclame el deute històric valencià

Suñer: “La supervivència de l’autogovern de les valencianes i valencians passa per un nou sistema de finançament autonòmic”

Compromís Xàtiva ha presentat una moció davant el Ple de l’Ajuntament, en la qual proposa l’adhesió de l’Ajuntament a la proposició de llei de recuperació del deute històric i insta les Corts i el Consell a què reclamen l’anomenat deute històric que l’Estat manté amb el País Valencià.

Aquesta iniciativa proposa que el mecanisme de compensació del deute a les arques públiques valencianes es negocie amb el Ministeri d’Hisenda, i es concrete abans de l’entrada en vigor del nou sistema de finançament autonòmic, i recorda que l’informe de la comissió d’experts de les Corts va quantificar en 13.449 milions d’euros l’infrafinançament patit pels valencians durant el període 2002-2012, una xifra que ha estat avalada també per l’Alt Consell Consultiu.

Cristina Suñer, portaveu del Grup Municipal afirma que “és urgent una actuació immediata que reconduïsca la situació cap a la solució dels greus problemes financers de la Generalitat. La supervivència de l’autogovern dels valencians passa per la recuperació del deute històric i un nou sistema de finançament autonòmic”. I ha afegit: “estem cansats de paraules buides i ja fa massa anys que esperem fets. Aquells que s’omplien la boca denunciant el mal finançament que patíem els valencians quan governava Zapatero, ara que manen els seus, callen i són molt menys reivindicatius.”

A més, la moció recorda que la Generalitat té un elevat deute públic, i que el principal creditor és el Govern de l’Estat, mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el Pla de pagament a proveïdors. Des de Compromís Xàtiva entenen que aquest tema és «prioritari«, no només perquè afecta a la solvència financera de la Generalitat, «sinó també a la de la nostra ciutat, en definitiva, al nostre benestar i capacitat d’autogovern.»

La moció també demana que es cree, per a la reclamació d’aquest deute, una Comissió mixta Consell – Corts Valencianes integrada pel Conseller d’Hisenda i un representant de cada Grup Parlamentari de les Corts, amb la finalitat que aquesta demanda siga feta per part de representants de totes les valencianes i valencians.