Compromís per Senyera es nega a pujar els impostos

El grup denuncia la incertesa a la qual s’enfronten els municipis als quals no se’ls ha aprovat el pla d’ajust exigit pel decret de pagament als proveïdors

Compromís per Senyera assenyala que la negativa del Ministeri d’Hisenda al Pla d’Ajust presentat pel govern municipal d’aquest municipi, encapçalat per la popular Pilar Alandes, «ha suposat un dur colp per al municipi amb un futur econòmicament molt incert».
En l’últim ple extraordinari Compromís va reprovar a les representants populars la falta d’informació davant l’actual situació i va exigir a l’alcaldessa més serietat a l’hora d’abordar el futur econòmic. «No ens podem basar en declaracions de ministres o articles de premsa per prendre decisions en un plenari», afirmen els regidors de Compromís que es negaren a votar una pujada de les taxes municipals de guarderia i vehicles. «La pujada d’impostos es contemplava en un pla d’ajust que ha estat denegat. Sent així les coses, no té sentit aprovar una pujada precipitada d’impostos i ofegar els veïns. Cal exigir solucions al govern central i més serietat en el desenvolupament d’un decret que ha anat publicant-se per parts i que no defineix clarament les conseqüències de la no aprovació del pla d’ajust», recalquen des del grup.
Compromís per Senyera acusa al govern central d’haver actuat amb improvisació en l’elaboració d’aquest decret i ha instat a la popular Pilar Alandes a que exigisca responsabilitats en el si del seu partit. Ja en el seu moment, el grup municipal de Compromís denuncià que aquesta disposició suposa un greu atac a l’autonomia local «que no resol el problema fonamental de l’administració local: la manca d’un adequat i suficient finançament», diuen.
Ja en l’anterior plenari, el grup Compromís per Senyera va presentar una moció exigint al govern espanyol que modificara el Reial Decret-Llei per a que l’interés a pagar pels ajuntaments siga l’1% més el 0’25% i que les xicotetes i mitjanes empreses i els autònoms tinguen preferència per a cobrar el deute. La moció exigia també que la Generalitat Valenciana pague als ajuntaments les subvencions que deu i que aprove una llei de finançament local que garantisca els recursos suficients a tots els municipis. La moció fou aprovada per unanimitat amb els vots dels tres partits que formen la corporació, inclós el Partit Popular.

Els dos regidors de Compromís, Sandra Capsir i Pau Mascarós, han fet explícit el seu malestar qualificant «d’indecent políticament” que el Banc Central Europeu deixe als bancs els diners a un interés de l’1%, mentre els ajuntaments els han de tornar a un mínim del 5%. “No s’entén que la solució del PP a la falta de finançament dels municipis siga ofegar els ajuntaments mentre es destinen diners públics al rescat d’entitats bancàries”, agreguen.

Finalment la pujada d’impostos no fou aprovada ja que el PP governa amb minoria i el PSOE s’abstingué en les votacions.