Compromís per Senyera entrega el I Guardó 9 d’Octubre a un grup d’adults aprenents del valencià

Reconeixement a una tasca voluntària i de foment de la nostra llengua

Compromís per Senyera va lliurar dimecres el I Guardó 9 d’Octubre, un reconeixement que en aquesta primera edició atorguen al grup d’adults que aprenen valencià de manera altruista i voluntària i a la seua mestra Irene Chordi. El lliurament del premi es va fer a la sala Multiusos, on es van reunir un centenar de persones.

Les guardonades d’aquesta edició són un grup de dones que aprenen valencià gràcies a la iniciativa de Irene Chordi, una mestra jubilada que va decidir fa uns anys donar l’oportunitat a qui volguera aprofitar-la d’aprendre una llengua que no se’ls ensenyava quan eren joves. La mestra i la seues alumnes van arreplegar aquest guardó amb molt d’orgull i satisfacció i van recordar quins van ser els motius per començar a aprendre la llengua que parlen però que no sabien escriure ni llegir.

A banda d’estudiar valencià, aquestes dones han realitzat una série de treballs de recuperació de la cultura i patrimoni local, com ara el que van fer fa un parell d’anys en el qual cadascuna d’elles contava els seus records per fer un dossier que explicava com es vivia a Senyera als anys cinquanta i seixanta. Sens dubte, tot un tresor antropològic. Ara mateix, treballen en un recopilatori de jocs i cançons d’infantesa, tot això amb l’objectiu que la memòria oral de les persones quede plasmada en paper. Elles mateixes ens explicaran més sobre la seua feina i sobre les seues vivències amb les classes en l’acte que farem el dimecres, 8 d’octubre.

El regidor de Compromís, Pau Mascarós, molt satisfet amb l’acte, ho explica així: “aquestes dones ens van donar una gran lliçó d’estima i respecte per la nostra llengua i la nostra cultura; els seus discursos recordant temps passats on els va ser impossible aprendre a l’escola la llengua que parlaven a casa, i ara amb la il·lusió i les ganes amb què aprenenen són un exemple a seguir”.

A l’acte hi va haver un reconeixement especial per a l’esportista local, Ian Álvarez, que eixe mateix dia havia guanyat la final de Raspall Sub-23.

Compromís per Senyera amb aquest acte vol donar a conéixer la seua defensa del teixit associatiu, que esdevé fonamental per a la vida del poble. L’objectiu de la creació d’aquest guardó és reconèixer la tasca d’associacions, col·lectius i entitats locals de tot tipus i per això s’aprofita aquesta data tan representativa del poble valencià per a fer-ho públic. El col·lectiu vol que aquest premi servisca per encoratjar la gent del poble a seguir treballant i per això, esperen, que aquesta siga la primera de moltes edicions del Guardó 9 d’Octubre.