Compromís demana reclamar a la Generalitat les mancances en els centres educatius

Garcia Terol: “Els retalls en educació, els impagaments i les reformes als centres ajornades any rere any posen en perill l’educació pública”

El grup municipal de COMPROMÍS Xàtiva ha demanat que l’Ajuntament reclame a la Generalitat els pagaments de les quantitats que es deuen als centres educatius, tant per beques de menjador com de funcionament dels centres, així com que s’exigisquen les infraestructures pendents a la ciutat. Segons COMPROMÍS les retallades en educació per part de la Generalitat afecten ja directament al funcionament dels centres, el dèficit de professorat o a l’atenció de les famílies més necessitades que fan que el sistema educatiu públic funcione en condicions precàries per causa de la insolvència i l’abandonament de la Generalitat Valenciana, en pro d’altres models educatius com el concertat i el privat.

El regidor de COMPROMÍS Xàtiva, Joanjo Garcia Terol, ha recordat que «als centres educatius de la nostra ciutat se’ls deuen les despeses de funcionament de tot aquest any i les beques de menjador de quasi tot el curs passat, el que dificulta cada vegada més el funcionament dels mateixos. A més, els retalls consecutius any rere any i l’augment de la ràtio dificulten cada vegada més l’ensenyament: a pràcticament tots els centres, com ja vam denunciar, se’ls ha rebaixat la dotació de pedagogia terapèutica, de logopèdia i de recolzament per a l’aprenentatge de l’anglés. Cada vegada hi ha menys professorat i els grups són més nombrosos, a la nostra ciutat tenim classes massificades, per exemple grups de segon d’ESO de fins 34 alumnes, el que dificulta molt l’ensenyament en una edat amb tantes necessitats. A més les baixes costen molt de cobrir i fins i tot la Conselleria es nega a cobrir baixes de professorat que havia sigut desplaçat en un primer moment i que els centres aprofiten per fer reforços i desdoblaments.”

En la moció també es demana que es reclamen les infraestructures educatives pendents al municipi. Segons el regidor, “se’ns diu que ara no hi ha diners, per exemple, per a reformar un centre que hauria de ser de referència per a la Formació Professional com la Costera, i que porta des del curs passat amb el terra afonat en una part del pati i amb una farola a punt de caure que finalment ha hagut de retirar l’Ajuntament per inacció de la Conselleria. Ni tampoc per a reformar íntegrament el Pla de la Mesquita, reforma que el centre ha demanat reiteradament, i només hi ha diners per a pedaços, o tampoc per a una reforma necessitada per l’Attilio Bruschetti, però sí hi ha diners per a pagar els deutes als bancs o els assessors de Fabra i els diners que cobra per viure a València quan realment viu a Castelló.”